Zovem se Narandžasto

Danas sam ustala nesto kasnije nego obično. Na telefonu je pokazivalo 7.45h. Nisam se osećala da sam spremna  za trčanje od 10km. Odlučila sam da umesto toga odem do pijace. Svako jutro  pre doručka uvek  nekako pokrenem telo, da bi hrana koja je uneta za vreme doručka bila lakše i brže svarena, a i samim tim svesno se osećam lepše i bolje.

Tako sam ovo jutro započela uz uobičajeno maženje sa mojim psom, mopsom, a posle određene higijene, iz bokala sa kamenjem nasula vodu u času. Jedan litar vode redovno popijem na prazan stomak, nekad dodam pola kriške limuna. Uzela sam torbu za pijac i krenula. Već pred odlazak znala sam šta fali u mojoj ostavi i frižideru.

Pijaca puna naroda i prodavača. Divni prizor boja. Uglavnom kupujem kod meni poznatih prodavača. Raspitujem se kako gaje povrće, čime ga prskaju, a sve da pre saznam da li su oni prodavači svog voća i povrća ili preprodavci. U početku sam kao i svi drugi lutala i tražila ono što je po meni po ukusu, mirisu i izgledu delovalo najsvežije i najprirodnije. Sad pošto sve znam na pijaci, ne zadržavam se puno. Odmah sam krenula do šargarepica. Uzela sam više od kilo, jer šargarepe jede i moj mops.  Zatim sam otišla po jednu ananas dinja. Unutra je zelenkasta, te najvise volim, mada i ove bele unutra su slatke. Inače kad kupujem uvek imam neki redosled. Najteže stvari stavljam na dnu torbe. Tako i ovaj put. Sledeće su odmah bile nektarine kod deda Milorada. Iako mu je jača cena uzimam isključivo kod njega jer se košpica nektarine celovito odvaja od voćke i tako mi je lakše zbog jela. Pošto jedem nektarine zubićima, što znači ne sečem ih nožem, jako mi je bitna ta stvar odvajanja košpice, u suprotnom, stradaju moji zubići. Nektarine imamo bele i žute. Uzmem obe po kilogram. Ukus im se razlikuje, bele su nešto slađe. Zatim sam otišala do žene i sina koji prodaju banane. Oni su preprodavci. Uglavnom na pijaci banane prodaju Romi i jednom prilikom sam imala jako neprijatno iskustvo, međutim od kad znam za ovu ženu i sina kod njih sad redovno uzimam i jako su prijatni i dragi. Čak i kad bi držali cenu veću od drugih, nastavila bih kod njih, jer me do sad nikad nisu izneverili a banane su im odlične (dešava se da su negde banane jako jako suve i da nisu baš ukusne za jele, sem ako se ne pravi neki smoothie). I na kraju sam otišla kod bakice jedne koja prodaje sortu paradajza: volvolsko srce. Ako niste probali, sad je stvarno pravi trenutak ! Volvolsko srce je veliki paradajz i izgleda kao srculence na kraju kao da ide u špic. I rozikaste je boje više nego crvene. Uzela sam jako malo, samo kilogram, jer me je kod kuće čekao domaći paradajz iz moje bašte.

Kod kuće sam odmah po dolasku krenula sa pripremom jela odnosno doručka. Već sam osetila glad na pijaci pa sam tamo pojela jednu bananu. Kod kuce sam brzo oprala sve što mi je trebalo. Znala sam da me čekaju 3 pomoradže u dnevnoj sobi, tako da njih nije bilo potrebe kupovati. Inace pomorandže kupujem uglavnom u Maxi-ju. Oprala sam 5 šargarepa i oljuštila. Usput probala i videh da su mlade i slatke. Stavila sam ih u Bosh-ov multiprakt (seckalica) i tu ih samlela. Umesto toga mozete na rendalici da ih izrendate isti učinak dobijate, samo time duže spremate i trošite energiju( što i nije loše 😉 ). Zatim sam uzela pola kilograma belih nektarina ili malo više i ovog puta sam ih isekla nožem sitno i ubacila u posudu sa šargarepama. Dodala sam preko pola limunovog soka od polovine limuna, jer volim da malo i kisi. I treća stavka je preliv. Preliv od 3 pomorandže. Stavite ih u blender izblendate, dodate rogač prah, opet izblendate i prelijete preko šargarepica i nektarinica. Doručak završe iz 3 dela. Prijatno i osvežavajuće. Posle toga spremni smo i puni energije za ostatak dana do ručka.

PS. Ako još osećate glad, pojedite ostalih pola kilograma nektarina. Glad će nestati.

Tri koraka pripremanje današnjeg doručka. Sastojci:

Šargarepice ~5 komada

Pomorandže ~ 3komada

Nektarine ~0.5kg ili više

Rogac i šargarepica za ukras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *