Zimnica: kako napraviti ajvar?

Kao mala često sam gledala kako moje bake sa rođakama i prijateljicama peku papriku za ajvar. Založile bi u dvorištu veliki šporet na drva, posedale oko njega i pekle papriku za sve. Ja bih se onako mala stalno motala tu negde i bila veoma ponosna što i ja učestvujem u pripremi zimnice. Danas mi sve to izgleda kao uvod u neku pripovetku, ali me ipak povremeno uhvati nostalgija za tim danima.

Da se vratimo u sadašnjost. Pre par dana dobila sam poziv od rođaka sa sela da odem kod njih i da zajedno stavljamo zimnicu. Iskreno, ja sam po pitanju zimnice više “levo smetalo”, ali umem da uradim šta mi kažu – pa bude i malo koristi od mene. Volim da odem na selo i da se vidim sa rodbinom. Sada ćemo da sedimo, pečemo papriku i pričamo.

Kada sam stigla u selo koje se nalazi u blizini Knjaževca, shvatila sam da se na pragu kuće nalazi desetak džakova paprike. „Biće ovde dosta posla!“, pomislila sam. Moje ujne i tetke su se već razletele po dvorištu, donosile drva, velike šerpe i sve ostalo što je potrebno. Nismo se mnogo pozdravljale već smo odmah krenule na posao. Trebalo je ispeći sve to i skuvati ajvar pre mraka. Kuvale smo u velikim loncima, na dva velika šporeta, ali sam ih zamolila da mi daju recept koji je za neku manju količinu. Zato, dame moje, zavrnite rukave ako mislite da vam zima bude ukusna i fina.

Sastojci:

  • 3 kilograma paprike
  • 200 grama zejtina
  • 2 jelovne kašike šećera
  • 2 ravne kašike soli
  • 2 kašike sirćeta
  • šaka mlevenog rena

Zimnica nekad i sad

Uz pečenje paprike se pije kafa, a uz kafu, kao što rekoh, ide i priča. Najstarija među nama bila je baka Zlata. Ona ima osamdeset i dve godine, teško se kreće, ali je i dalje oštroumna. Dok smo ljuštili papriku, pričala nam je kako se nekada pravila zimnica.

“Kada sam se ja udala stavljali smo paradajz u flase. To su stavljali svi. I bogati i siromašni. Ako se dobro sećam bogatiji su stavljali paradajz u flaše, njih ređali u veliki kazan, onda nalivali vodom skoro do vrha i polako zagrevali dok paradajz ne provri, a potom ostavljali da se ohladi. I turšiju smo takođe stavljali. Sada je sve to drugačije”.

Ja i inače volim da slušam priče starijih, pa mi je i ovo bilo zanimljivo. Naravno, nekada te priče nisu baš zanimljive, ali mislim da se od starijih stvarno mogu čuti pametne stvari.

Priprema:

Paprika je očišćena i samlevena na mašinama za meso. Dodajemo zejtin, zatim šećer, so i sirće. Sve to se promeša i prži 40 min na tihoj vatri. Pred kraj se doda mleveni ren (koji ja obožavam pa ga stavim bar tri puta više nego što piše u receptu) i prži jos malo. Ajvar se stavlja u tegle dok je još topao.

Znam da je ovo samo jedan od načina pripreme ajvara u Srbiji. Nisam od onih koji bi mogli da ga jedu stalno, ali jednu manju teglicu sam smazala uz krekere već prve večeri po povratku kući. Super je i za sendviče, uz pržena jaja…Ma šta da vam objašnjavam?! Znate vi to i sami! Uživajte u zimskim specijalitetima!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *