Ženski sport u Srbiji: nevidljiva strana medalje

U Srbiji, razume se, živi (većinska) sportska populacija. „Sportska nacija“ je omiljena fraza u ovdašnjim medijima – podjednako korišćena kao i „naš Nole“ „naši zlatni sportisti“, „naša Ana“ ili već neko drugi  uspešan u sportu koji se bavi – „svetski, a naš“, što bi opet rekli mediji u slavljeničkom zanosu. Sad, pretpostavljam, malo manje su važne ankete koje govore o tome kako je većina populacije u Srbiji  (fizički) neaktivna, nezdravo se hrani, ima problema sa kilogramima i puši. I navijanje (sa sve pivom u ruci), uz vikanje na tv aparat, ili iživljavanje na tribinama smatra se nekakvom vrstom sporta.

Ali ni to nije  tema ovog puta. Tema je, kategorija sporta, koja je zapostavljena u Srbiji – kako u medijima, tako i što se podrške, praćenja, navijanja tiče. Poznavaoci oblasti će mi oprostiti ako grešim, ali čini  mi se da je ženski sport prilično zapostavljena oblast u Srbiji. Izuzimaju se, naravno, individualni sportovi i sportistkinje koje su državu i navijače (i navijačice, naravno) obradovale značajnim uspehom,  medaljom (ili medaljama) na nekom značajnom takmičenju, prvenstvu, sportskoj manifestaciji. Ne bih rekla da srpske sportistkinje zaslužuju manje pažnje i podrške – naprotiv! Pre mi se čini da (manji) medijski prostor, samim tim i pažnja izostaju zbog i dalje prisutne (patrijarhalne) predrasude da su „lutkice, krpice, suknjice stvari za devojčice“ iz koje proizilazi i druga pogrešna (kao da može biti drugačija)  predrasuda o tome da ženski sport nije dovoljno zanimljiv ni vredan pažnje. Opet, čast izuzecima koji koji prate i podržavaju.

ženska košarka

Izvor fotografije:  www.vesti-online.com

Situacija se, naravno menja, kada neki ženski tim krene da ređa uspehe na nekom značajnom sportskom takmičenju. Tada i mediji i sportska javnost, i komentatori (što sportski, profesionalni, što oni dežurni  za „prepucavanja“ i komentare ispo tekstova na svim portalima i društvenim mrežama) krenu sa odama našim „zlatnim devojkama“. Tipičan primer za to jeste nedavni uspeh srpskih rukometašica koje su  nedavno osvojile zlato na Mediteranskim igrama i time dobile zasluženu pažnju i medijski prostor, koji su opet (deluje mi) manji nego da je u pitanju bio muški rukometni tim (ne kažem da se uspehu u  muškim sportovima ne treba radovati, već da bi jednak tretman bio i više nego poželjan, fer, korektan i dobrodošao).

Veliki uspeh postigla je i ženska košarkaška reprezentacija, zauzimanjem četvrtog mesta na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Košarkašice su ostvarile plasman na svetsko prvenstvo i izazvale mnoštvo  pozitivnih reakcija, koje se mogu sabrati u komentar jednog čitaoca: „Svaka čast devojke. Nadam se da će organizovati doček i da će nas biti barem 100000, zaslužile su. Nije bitna vise medalja, već da se  pokaže naduvanim sportistima kako se igra za reprezentaciju, iako vam je budžet da možete pljeskavicu pojesti. Hvala vam devojke”. Dočeka, koliko znam, nije bilo. Ali od nečeg se valjda mora početi, a  podrška je svakako prava stvar za svaki početak.

Rukomet i košarka su ovih dana najaktuelniji, ali, naravno ne treba zanemariti ni ostale sportive u kojima se ostvaruju manji ili veći uspesi, ali koji su daleko manje vidljivi nego kada su u pitanju muški  timovi.

Da li ste, na primer, znali da u Kikindi postoji klub u kome se devojke bave ženskim američkim fudbalom? Da u Srbiji postoji ženski vaterpolo? Da u Beogradu od 2009. postoji ragbi klub, u kome se devojke  bave Ragbijem 7, koji je olimpijski sport?

Ženski ragbi

Izvor fotografije: www.forum-srbija.com

Odbojkašice, atletičarke, košarkašice, plivačice, vaterpolistkinje, džudistkinje, teniserke, ili pripadnice bilo kog drugog sporta ne smeju i ne treba da budu  zapostavljene, zaboravljene, zanemarene, da bi ih se javnost eventualno setila kada ostvare neki uspeh, a ni tada u dovoljnoj meri. Ali svakako je potrebno mnogo vremena i promena na različitim nivoima  da Srbija prestane (skoro potpuno) biti slepa i gluva za ženski sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *