Zeleno je boja ljubavi

Predhodnih nekoliko dana smo bili okupirani dešavanjima na Mikser festivalu, tako da je vreme proletelo. Puno novih i starih izlagača, dešavanja i radionica je zabavilo oko 70.000 posetilaca koji su  zadovoljno prošli Savamalom.

Udruženje “Na putu zdravlja” je zahvaljujući organizatoru i ovog puta bilo prisutno na ovako divnom urbanom dešavanju. Organizovana je radionica pripreme zdravih obroka “ZELENO”. Prijavljeni učesnici  su imali priliku da vide varijante pripreme zdravog doručka, ručka i večere u sezonsko zelenoj boji. Ono što je predstavljalo suštinu je menjanje načina pripreme jela i najbolja iskoristivost hranljivih  sastojaka namirnica iz okruženja koje su trenutno u ponudi na tezgama. Baš zbog velike ponude zeleniša radionica je i dobila ime. Korišćene zelene namirnice krastavac, tikvice, spanać, kopriva, jabuke,  keleraba, peršun, mladi crni i beli luk i sremuš, su bile osnova za pripremu zelenog soka, zelenih smoothie-ja, zelene čorbe, zelenog namaza i zelenog preliva. Toliko zelenog da je naša jetra zahvaljivala na  poklonu koji smo joj pružili.

Ovo je bilo divno iskustvo za prisutne koji su aktivno učestvovali u pripremi i kreiranju svakog jela, naučili kako namirnice treba da se iskoriste bez bojazni kako će naše telo reagovati na njih. Ovakav način  pripreme je ono što će stanje organizma podići na viši nivo, povećati imunitet, istopiti suvišne masne naslage, smanjiti količinu holesterola, triglicerida, uspostaviti balans šećera u krvi i regulisati krvni  pritisak, a kao kruna ovakvog načina pripreme potpuno gratis doći će do povećanja životne energije, izdržljivosti, boljeg i lepšeg izgleda.

Radionicu smo otpočeli pripremom zelenog soka koji je jako koristan u letnjim danima, bez dodatnog šećera, aditiva i emulgatora koji se nalaze u kupovnoj varijanti. Za samo 5 minuta imate napitak bogat  vitaminima i mineralima koji će nahraniti vaše telo, dati vam snagu i osvežiti vas.

ZELENI SOK

1 zelena jabuka

1 šaka spanaća

3-4 listića sveže nane

300 gr vode.

green-juice

Izvor: www.mindbodygreen.com

Sa jabuke odstraniti petiljku i čitavu je iseckati na manje komade, ubaciti u blender i dodati spanać, nanu i vodu. Sve izmiksati. Ukoliko želite gušću varijantu možete smanjiti količinu vode ili povećati  količinu sastojaka. Ubacite dve – tri kockice leda i uživajte u soku. Prijatno!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *