Zavisnost od hrane: Kako (ne) smršati i biti zadovoljan?

Veliki deo mojih klijenata je zadovoljan radom putem telefona ili skajpa. Ana je insistirala na tome da dolazi na razgovore lično. Naravno, uvek prihvatam ono što klijenti traže. Nisam znala sa kakvim se problemima bori, ali čim sam je videla, bilo mi je jasno. Zamislite prelepu, mladu, “debelu“ ženu. Da li  se svi ti epiteti uklapaju u vašu sliku lepe žene?

Pri prvom razgovoru, obično se upoznajemo i stičemo poverenje jedna u drugu. Mislim da je to najbitnije za uspešan rad. Ali, iskreno, u ovom slučaju, uopšte nisam bila sigurna da sam ja ta koja može da pomogne.

Rekla mi je da se za godinu dana ugojila trideset kilograma,da je jako nesrećna zbog toga, da je manje uspešna na poslu i slično. U stvari, na prvi pogled, izgledalo je da joj je to najveći problem. Ne sam višak kilograma,već nemogućnost da svoj posao obavlja na najbolji mogući način.

Fotografija: Bellenews.com

Komercijalista je, stalno na terenu, dosta stoji, često mora da nosi tešku opremu na npr.četvrti sprat. Imala je sve manje snage za to, a i osećala je da je manje sigurna u sebe zbog svog izgleda, loše je raspoložena i to se sve odražavalo na sve manju i manju prodaju. Platu je imala od procenta, tako da je bilo sve manje i manje novca.

Morala sam prvo da je pošaljem kod lekara opšte prakse, da uradi sve moguće analize, da bi bili sigurni da se ne radi o hormonskom poremećaju. Nalazi su svi bili na granici normalnog. Prihvatila sam da pokušam da pomognem, iako ne radim sa bolestima zavisnosti, jer nisam psihoterapeut.

Pri  drugom razgovoru smo se dogovorile da prestane sa svim mogućim preparatima  za mršavljenje koje je koristila, a koji nisu donosili nikakve efekte. Pristala ja da počne da se bavi fizičkom aktivnošću. Kad je ona bila u pitanju, samo je šetnja dolazila u obzir. Nastavila je sa uobičajenim brojem obroka, ali smo se dogovorile da potpuno izbaci slatkiše i da količinu hrane koju pojede  u toku dana smanji za pola. Rekle smo da nema merenja svaki dan. Nisam verovala da će uspeti u tome, jer poznato je da svi mi često tražimo utehu u hrani. Omiljeni zalogaj uvek pruža neophodno zadovoljenje potrebe,vrlo brzo i efikasno.

Istovremeno, počela je da se otvara. U tridesetoj godini je ostala udovica, sa malim detetom. U vezi je sa muškarcem koji joj je u početku bio velika podrška, ali nikad nije hteo da prihvati njenu ćerku. Ona je živela sa bakom. Naravno da je Ana patila za njom. Sve dok se nadala da će je on prihvatiti, veza je mogla da  funkcioniše. Onog trenutka, kad je shvatila da od toga nema ništa, počeli su problemi. On je počeo da je ucenjuje, a Ana nije imala snage da ode. Bila je zavisna od njega, počela je da jede sve više i više, na početku zajedno sa njim, a onda i krišom. Na kraju je mislila da je takvu ne može voleti niko osim njega.

Onog trenutka kad je shvatila da  njena debljina nije samo posledica većeg uzimanja hrane nego što je potrebno, obratila se za pomoć. Potražila je psihologa, a ne nutricionistu, pošto je i sama  u međuvremenu postala stručnjak za zdravu ishranu.

Fotografija: Cdn.sheknows.com

Smršala je za tri meseca 8-9 kg.Verovatno će nastaviti tim tempom,jer je zaista uporna u tome. Uz moju pomoć shvatila je da je njeno telo, ustvari, pokušavalo da joj skrene pažnju sa emotivnog bola, zadavši joj fizički. Mnogo je lakše izboriti se sa tom vrstom patnje. Nekako ,uz njeno mršavljenje ide i rešavanje njenih drugih problema. Ostavila je dečka, i sad živi sa mamom i ćerkom. Nadam se da će uspeti u svemu, jer zaista nije“ zaslužila „ sve što joj se dešavalo. Kaže da je zadovoljnija nego što je bila, ali da još nije srećna. I shvatila je da nije sreća u tome da smrša 30 kg, već da sebe prihvati onakvu kakva jeste, makar i sa viškom kilograma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *