Zašto volim jesen?

Posle onih silnih 40 i nešto stepeni (u gradskim autobusima je bio Danteov “Pakao”, lično), kiša i smanjenje temperature na samo 13 stepeni dođu nam kao šlag na tortu, kec na dvanaest i sedmica na lotou. U zadnje vreme astrologija je postala bitna stavka u životu svake osobe, pa su mi mnogi stručnjaci predviđali sve i svašta, a većina njih je na sam pomen mog znaka, odmah vikala “Ti si letnje dete, ti obožavaš leto, leto je kod tebe must have!”. E, pa, cvrc Milojka! Ja obožavam jesen i to iz sledećih razloga:

1.   Vuneni džemperi, tanki džemperi, dukserice, kardigani, sakoi, pončoi i sve ostalo na OI

 Evo me zvučim kao ulični prodavci na Zelenom vencu kad u ritmu tam-tam-tam viču “Ćarape, kaJiševi, kišobrani, mundžuše!!!“, ali nema lepšeg osećaja nego kad utoneš u divni, meki materijal džempera, streseš se od miline i uzmeš svoju omiljenu knjigu u ruke, dok ti nogice uživaju u tek stavljenim čarapama na cvetiće. Priceless!

2. Kišne kapi

Dok sam živela na primorju, kiše mi je bilo preko glave, padala je svaki dan po ceo dan i tako tri meseca. Kada sam došla u Beograd, otkrila sam prave boje jesenje kiše. Sve što vam treba jeste kabanica u nekim veselim bojama, čizme koje ne propuštaju vodu, kišobran, fotoaparat i pravac obližnja šuma, livada, park u krajnjem slučaju. Naravno, ako pada kiša, može da bude hladno i tmurno, ali ako ne pada, nema ničeg lepšeg nego kad slučajno uhvatiš gospodina Cipiripija kako traži lešnike i druge krckalice i ovekovečiš to jednom lepom fotografijom. Ne zaboravite i termos, odlično ide na nekoj klupi u parku sa voljenom osobom pored sebe. Neki bi pomenuli i topli ukus tek zapaljene cigarete od čijeg dima praviš male, savršene kolutove…

3. Ah, taj čaj…

Englezi ga vole u pet, u šest, u sedam…Uvek!  Nedavno sam otkrila čaj koji se zove „Snežni valcer“ sa jabukama, cimetom i rumom, odlično prija dok sedite kod prozora, gledate „žabice“ od kišnih kapi u lokvama na ulici i krišom čekate da se pojavi onaj zgodni komšija iz 2B, kako biste ga pozvali da proba taj jedinstveni ukus i miris. Pa i da se upoznate malo bolje, što da ne…

Fotografija: Jovana Tomašević

4. Pečene jabuke

Nekome ih je pravila baka, nekome mama, ali svima su omiljena jesenja poslastica.  Recept je vrlo jednostavan: jabuke se operu, izdubi se sredina, u njih se stavi smeđi ili obični šećer, pomešan sa vanilinim šećerom , cimetom i kockicom maslaca, stavite u rernu na 180-200 stepeni na oko 30 minuta i Voila! Jabuke su spremne i čekaju na vas. Treba li da dodam da se odlično slažu uz onaj prozor na kome tako rado sedite i omiljenim ćebetom iz detinjstva?

5.  Naši dragi ljubimci

Dok se leti borimo da rashladimo prvo sebe, pa onda i naše krznene prijatelje, oni nam na jesen vraćaju tu uslugu, ovog puta zagrevanjem. Na nogama, na stomaku, na leđima, na ramenima, pa čak i na glavi, njima je svako mesto na našem telu omiljeno na jesen i prate moto “Ako mi odgovara, ja ću da sednem!“. Ti naši mali lični radijatori pružaju nam time i toplotu i ljubav, a sve što traže zauzvrat  jeste da ih mazite i pazite, ne morate ih obavezno zvati Đole. Bez ovih slatkih stvorenja jesen ne bi bila potpuna! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *