Zašto ste depresivni?

Mnogi ljudi će vam nakon lošeg dana na poslu bez problema reći da su depresivni. Svi oni koji to tako lako izgovaraju ne znaju šta depresija zaista sa sobom nosi. Dijapazon simptoma vezanih za ovu bolest je ogroman, a loše stanje mora da traje duže od dve nedelje.

Osoba obolela od depresije, zbog nedostatka koncentracije, sve teže obavlja poslove koje je pre završavala sa lakoćom. Gubitak interesa za život, kao i osećaj bezvrednosti česti su pratioci ove nimalo naivne bolesti. Depresija nikada nema samo jedan uzrok, već se najčešće radi o kombinaciji nekoliko faktora. Depresija je veoma često povezana sa fiziološkim promenama u mozgu, kao što je neravnoteža neurotransmitera koji prenose signale u živce i mozak.

Fotografija: Lela Radulović

Model: Dijana Knežević

Dakle, ova bolest nije isključivo povezana sa psihološkim faktorima, već je njena struktura mnogo kompleksnija. Depresivna osoba lagano gubi interes za sve one aktivnosti koje su je nekada usrećivale. Njen apetit se menja, kao i količina sna, a uglavnom se primećuje i drastičan pad koncentracije. Depresivnoj osobi nećete nimalo pomoći ukoliko joj kažete da misli na nešto pozitivno. Rečenice tog tipa su potpuno beskorisne, jer se ne radi o stanju, nego bolesti koja je nastala kao posledica poremećaja ravnoteže prenosnika nervnih impulsa. Takvi poremećaji na biološkoj bazi automatski onemogućavaju osobi da samostalno odluči da misli o nečemu pozitivnom. Zbog toga je potrebno obratiti se lekaru, ali posegnuti i za različitim tehnikama samopomoći koje su se pokazale efikasnim kada je reč o borbi sa depresijom.

Fizička i psihička aktivnost, dobar i kvalitetan san, boravak u prirodi i meditacija samo su neke od tehnika koje potpomažu lečenje. Podrška prijatelja takođe je neizbežna stavka, a druženje je najbolje kombinovati sa nekom fizičkom aktivnošću. Od ove opake bolesti dva puta više obolevaju žene, ali je stopa samoubistava među depresivnim muškarcima četiri puta viša nego kod žena. Ovaj podatak je objašnjen rezultatima brojnih istraživanja prema kojima muškarci izvršavaju samoubistvo uglavnom iz vatrenog oružja, dok većina žena u takvoj situaciji poseže za pilulama.

Simptomi depresije kod muškaraca i žena mogu dosta da se razlikuju. Muškarci su za svoju bolest skloni da okrivljuju druge, dok su žene sklonije samooptuživanju. Svakodnevnica kod žena je protkana tugom i apatijom, dok muškarce prate bes i razdražljivost. Depresivni muškarci stvaraju konflikte, dok se depresivne žene svojski trude da ih izbegnu. Kod pripadnika muškog pola depresija se uglavnom otkriva kasno, neretko tek u sedmoj deceniji života. Prema rezultatima jednog istraživanja nastanku depresije najčešće doprinose gubitak posla, gubitak zdravlja, ali i prekid emotivne veze ili gubitak nekih bliskih osoba. U Srbiji je depresija među vodećim poremećajima zdravlja, a do porasta broja osoba kod kojih je narušeno mentalno zdravlje dovela je dugogodišnja izloženost kontinuiranom stresu. Istraživanja vršena na našim prostorima pokazala su da svako četvrto dete koje zatraži pomoć psihijatra zapravo boluje od depresije.

Dakle, depresija nije slabost, već bolest koju je potrebno lečiti. Smatra se da će do 2030. godine depresija postati vodeći zdravstveni problem, koji će ostaviti iza sebe i kardiovaskularna i maligna obolenja. Nije li ovo dovoljan signal za sve nas da su nam mentalna higijena i način života na nivou koji je miljama kilometara udaljen od zavidnog?!

One Reply to “Zašto ste depresivni?”

  1. Svakoj bolesti treba da se otklone uzroci da bi se izlečila, te ne razumem ovo da uzroci nisu bitni i da su nepoznati. Lečenje simptoma je maskiranje problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *