Zašto se navikavamo da odlažemo svoje obaveze?

Drage moje,

Rekoh u prošlom tekstu „vidimo se za nedelju dana“. Ali… kasnim jer sam čekala inspiraciju. Želela sam da uhvatim momenat i da napišem nešto iz srca, nešto što će pokrenuti druge, a i mene samu. Međutim nije išlo. Nikako da krenu prsti po tastaturi… Kao da mi je neko zavezao mozak da ništa pametno iz moje glave ne izađe. I onda sam shvatila – u pitanju je PROKRASTINACIJA. Odlažem da počnem da pišem, iako to žarko želim. Uvek nađem nešto beskorisno da radim i tako odlažem cele nedelje.  Zbog toga se javlja doza samoprezira, omalovažavanja i kritike. Nakon toga nastupa paradoks – baš to sto se osećam loše koristim kao svoju insiraciju i počinjem. Zvuči li poznato? Verovatno da, mnogima od vas.

Čvrsto sam ubeđena da nisam jedina koja prokrastinacijom zagorčava sebi život i razvlači svoje obaveze od danas do sutra. Mnogo mi se puta desilo da sretnem na ulici neku od devojaka koje vežbaju kod mene i onda bi ona čim me ugleda počela da objašnjava – nisam dolazila zbog toga, toga i toga, a krećem čim mi se reši to, to i to. I kad završim ono. Na to joj kažem: “Ok, kad stigneš, ionako zbog sebe dolaziš, ne zbog mene.“ Da ne govorim o potpunim početnicama. Dođe kod mene prvi put i kaže: „Nabacila sam salo ovde, ovde i ovde i sad moram da vežbam. A imam drugaricu, mršava je kao grana, ona ne mora“.

Prva i osnovna stvar: Svako, bez obzira na izgled, treba da se bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti, jer ljudsko telo nije stvoreno samo za sedenje i ležanje. Nismo mi drveće.

Drugo: Uvek, bez izuzetka vežbamo zbog sebe. Ne da bismo se dopale njemu ili njima, ne da bismo izgledale kao supermodeli iz devedesetih, ne da bismo okretale glave kamiondžijama već da bismo se bolje osećale. Izgled je samo posledica, a ne primarni cilj. Vitko zategnuto telo i ravan stomak su postali imperativ, pa su zasenili onaj osećaj kada se nakon treninga istuširamo, doteramo i čini nam se da je sve nakako lakše, da je sve ok. Uf, kakav osećaj. Takvih trenutaka se treba setiti. Ukoliko se za vreme treninga ili posle njega ne osećate dobro, poletno i energizovano, menjajte trening i menjajte trenera i to odmah. Time možete ugroziti svoje zdravlje, a motivaciju ćete ugroziti sigurno.

Treće: Nije sve za svakoga, treba biti pažljiv u odabiru vrste fizičke aktivnosti, mesta, društva… Pogrešan izbor ide ruku pod ruku sa brzim odustajanjem. Mnogo je faktora od kojih zavise uspeh i istrajnost, počevši od poklapanja temperamenta vežbača i tipa treninga, preko blizine i enterijera kluba, trenera, društva sa kojim vežba, ostalih aktivnosti tokom dana… Što se vrste vežbanja tiče, barem kada je fitnes u pitanju, osobe koje rade fizički naporne poslove i ceo dan su na nogama ne bi trebalo da se odluče za preterano naporan trening već im preporučujem nešto kao što je pilates, joga ili rad u teretani sa umerenim opterećenjem. To će im prijati pa je veća verovatnoća da se „navuku“. Osobe koje rade jako stresan posao mogu da se opredele za jednu od dve krajnosti – ili da idu na nešto smirujuće poput joge ili da se prazne kroz izrazito energične programe. Sve je to individualno, ali je bitno pronaći se i istrajati.

Četvrto: „Nemam vremena“ – najčešći izgovor za sve i svašta. Univerzalna tvorevina modernog društva. Naravno da imate vremena. Svi raspolažemo istim vremenom. Samo je pitanje kako ga koristimo. Volja je ono što nedostaje. Najteže je početi, načiniti prvi korak, a posle ide lako. Znam iz svog, gore pomenutog iskustva sa ovim tekstom. Odlagala sam da počnem, a onda reče moja Silvija, moj motivator: „Samo uzmeš čašu vinca, opustiš se i počneš. Just like that.“ Ovo se naravno odnosi na pisanje teksta, ne na fizičku aktivnost. J Za vežbanje bih rekla: samo uzmeš omiljene patike, flašicu sa vodom i peškir… I kreneš, odmah! Just like that.

Eto, gotov je tekst. Mirne savesti idem na spavanje. A vi drage moje, sutra sredite svoju savest i pravac na trening. Zbog sebe, ne zbog mene, naravno.

Sportski pozdrav, T

I da, umalo da zaboravim, zar se ne osećate baš dobro?! 😉

One Reply to “Zašto se navikavamo da odlažemo svoje obaveze?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *