Zašto se muškarci plaše braka

Večna tema muško ženski odnosi. Sanja Marinković da me vidi sad, bila bi ponosna što o tome pišem, iako njoj nikad na pamet ne padne da pre emisije pročita neko istraživanje kao njena koleginica Snežana  Dakić Mikić, koju moram pohvaliti jer ona ili njeni saradnici ponekad ubace relevantna svetska naučna istraživanja i približe ih narodu. Sanja nula, Sneki jedan.

Meni omiljena emisija na temu muško ženskih odnosa je ona sa trećeg kanala iz devedesetih. Pronašla sam je nedavno na youtube-u, i beskrajno uživala. Tri mladića se takmiče da osvoje srce devojke ali samo  na intelektualnom nivou, jer im ona postavlja pitanja, a sve ih deli veliki paravan. Tek na kraju se upoznaje sa mladićem koji ju je najviše oduševio svojim odgovorima. Gde su, šta rade te emisije danas kad  smo otuđeniji nego ikad?!

Ostavimo se televizije, idemo na zabavu pravu. Pokušavam da saznam zašto žene danas tako romantično i opsesivno žele brak i decu, a zašto ovi divni muškarci koji su svakog dana sve lepših tela (da ne  spominjem sve su smešniji u odabiru pravog jutjub klipa i pravog smajlija dok muvaju devojke), beže od veze i nedajboženikom braka?!

Kako kaze Republički zavod za statistiku, devojke u Srbiji danas se udaju sa prosečno 26 godina. One do tad uglavnom iza sebe imaju školovanje i već neko radno iskustvo pre nego što postanu supruge. U brak ulaze smatrajući da će biti jednake sa svojim mužem ceo život. Stari ideal partnerstva zamenjen je idealom bračne jednakosti. Mnoge žene osećaju da ih zarada stavlja u jednak položaj sa muškarcem i  omogućava kvalitetan brak.

gone-fishing

Iako treba izdržati i psihički i fizički kućne poslove, brigu o deci i biti zaposlen, danas je velika većina udatih žena odlučna u tome da ima svoj posao. Razlozi su mnogi. Naučene su od ranih feministkinja da će  uvek biti “drugi pol” ukoliko same nisu ekonomski nezavisne. Gledale su svoje majke kako traže novac od njihovih očeva i gledale kako se te iste majke ne pitaju kako će se i na šta porodični novac trošiti. One  žele drugačiji život. Prema istraživanju iz 1997. godine dolazimo do zaključka da brak i nije baš tako egalitaran koliko mislimo (Yalom 2002). Ovo istraživanje je rađeno po uzoru na ono koje je vodio sociolog  Jessie Bernard u The Future of Marriage 1972. godine. Podaci istraživanja kažu da je „njegov“ bračni život, bolji od „njenog“ bračnog života. Muškarci imaju mnogo pozitivniji pogled na brak od svojih supruga. Na osnovu intervjua, anketa, ličnih procena zaključeno je da muškarci koji su u braku ređe iskuse mentalne bolesti, ređe izvrše samoubistva i ređe imaju depresije. Žene, naprotiv, kada su slobodne, znatno su boljeg mentalnog zdravlja. Oba pola su se složila da žena iskusi veću količinu stresa zbog svojih obaveza u karijeri i porodici i da žene više vremena posvete vodeći brigu o deci, ostarelim roditeljima i  bolesnim članovima porodice. Kada se parovi razvode, žene su te koje gube više u pogledu finansija. Generalno je slučaj da žene imaju 75% od plata muškaraca i posebno je težak slučaj kada ženi pripadnu deca nakon razvoda kao što najčešće i biva, a muž odbija da plaća alimentaciju. Isto tako, primećeno je da se udovice ređe od udovaca upuštaju u nove brakove, isti je slučaj i kada je ulaženje u naredni brak nakon  razvoda (Bernard navedeno prema Yalom 2002:356).

Sve ovo deluje prilično poražavajuće, ali žene su, ako analiziramo popularnu kulturu potrošačkog društva (odnosno emisije one dve dame koje sam spomenula na početku) i dalje one koje više od muškaraca insistiraju na bračnom životu. Jel vam sada nešto jasno?! Nije ni meni.

funny-wedding-photos01

Izvor: www.imagegossips.com

Izgleda da nedovoljno objašnjavamo muškarcima u kolikoj su prednosti ako imaju ženu pored sebe. Što bi Areta Frenklin rekla, “sve što nam treba je samo malo rispekta!” Ali i malo ubeđivanja, malo truda…  Dobro, puno truda i puno ubeđivanja, sada kada znamo da smo mi te koje teže podnosimo bračno putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *