Vreme je za zdrav doručak

Jutro je svakako najlepši deo dana. Najbolje ga je otpočeti osmehom i zdravim obrokom. Užurbani i uspavani, zaboravljamo da je vreme koje posvetimo svom organizmu u jutarnjim satima, neprocenjivo, a efekat se oseća čitavog dana. Izaberite svoju omiljenu varijantu, shodno vašim potrebama, jer najvažnije je oslušnuti organizam i dati mu potrebno. Da li će to biti sendvič, smoothie, skuvane žitarice sa semenkama lana, susama, golice, suncokreta, koštunjavog voća…to će biti vaš izbor. Važno je da napravite kombinaciju koja će svojim nutritivnim svojstvima nahraniti organizam, dati vam snagu, energiju i elan da budete uspešni i efikasni do narednog obroka.

Kao najvažniji obrok – doručak je često zapostavljen, a njegova najveća blagodet je što uspostavlja balans šećera u krvi, te nema napada gladi i nervoze, ubrzava metabolizam i pomaže da organizam ostane zdrav.

Dok sam išla u srednju školu, doručak je bio nešto što se izbegava, jer u godinama kada vladaju hormoni našim telom i bićem teško da možemo razumno da se ponašamo. Kasnijih godina to je polako došlo na svoje, prvo trudnoća u kojoj sam, htela ne htela, morala da jedem, glad je bila prevelika.

Godinama sam usklađivala odlazak na posao sa obrocima zdrave hrane koju sam pokušala da uvodim kao svakodnevnicu. U početku je bilo najteže. Jesti u kancelariji mi se činilo kao nepremostiva prepreka – treba nositi hranu sa sobom, a ujutru pre odlaska na posao mi je bilo suviše rano za jelo.

Odjednom sam shvatila: treba da idem u šoping. Moj muž nikako nije mogao da shvati zašto je dodatno trošenje para u kupovini potrebno da bi se ja zdravo hranila, ali meni su bile potrebne veće torbe. Kupovinom velikih torbi rešila sam problem nošenja hrane sa sobom i popunila ormar modelima koje sam i ranije želela, ali nisu bili na listi prioriteta.

Iz istih razloga sam i decu navikla da doručak bude obrok koji će im dati snagu, glad neće ometati koncentraciju na časovima i doprineće da se bolje osećaju, budu zdravi i poletni. Zbog prisustva pekara i raznih prodavnica sa fast foodom u blizini škole koje prodaju preslane grickalice, pune štetnih manoća, pretrpanih šećerom, raznim emulgatorima i aditivima koji pojačavaju ukus hrane, izazivaju zavisnost i utiču na povećanu gojaznost, navikla sam ih da doručak ponesu od kuće.

Dosta vremena je prošlo dok nisu počeli da nose hlebčiće i pogačice koje sam pravila bez štetnih masnoća i nepotrebnih kalorija, a višestruko korisne, pune hranljivih sastojaka.

Evo jednog jednostavnog recepta za hlebčiće, koji će svojim nutritivnim svojstvima ulepšati i upotpuniti vaš dan.

Hlebčići sa maslinama

10 kašika pšeničnog integralnog brašna

5 kašika ječmenog brašna

5 kašika ovsenog brašna

3 kašike pšeničnih mekinja

3 kašike sirovog suncokreta

5 kašike hladno cedjenog suncokretovog ulja

10-12 seckanih maslina (zelene ili crne)

3 kašičice mlevenog susama

3 kašičice mlevenog lana

1 kašičica sode bikarbone

½ kašičice soli

kisela voda, količina koja je dovoljna da se napravi kompaktna masa

Sve sastojke izmešati, oblikovati u manje pogačice, kajzerice ili kiflice, staviti u pleh i peći u rerni na 200°C oko 40 min. Ispečeni hlebčići mogu se koristiti 3 dana.

A o nadevu sa slike, humus od spanaća, ćemo nekom drugom prilikom, možda u okviru aktivnosti Udruženja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *