Vreme je za SREMUŠ

Početkom proleća prvi čistač organizma koji se pojavljuje posle istopljenog snega je sremuš, u narodu poznat kao medveđi luk. Raste u vlažnim šumama, divlje, što ga automatski svrstava u organik biljke.

Ukoliko možete sami da odete do šume i naberete ga, iskoristite tu mogućnost. Ali ukoliko niste sigurni kako sremuš izgleda, bolje je da ga kupite na pijaci. Prošle godine su neki iz Hrvatske otišli u šumu i nabrali đurđevak umesto sremuša i pojavila se vest kako su se otrovali od sremuša. Đurđevak ima sokove koji nisu jestivi i izazivaju toksikaciju organizma, što se upravo njima dogodilo.

 Sremuš

Sremuš je karakterističan po tome što neverovatnom brzinom čisti organizam, pogotovu posle zimske ishrane koja je mahom masnija i jača. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti. Utiče na smanjenje krvnog pritiska i holesterola, čisti krv, jetru, creva i želudac, jača pamćenje, ima antibakterijska svojstva pa olakšava iskašljavanje, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti od infarkta.

Najveća korist je ukoliko se jede svež, bez termičke obrade, kao i većina drugih namirnica. Zbog toga ga ubacujte u salate, jutranje obroke uz žitarice, a u supe i jela na kraju kuvanja. Takođe možete praviti i pite sa dodatkom sremuša koji će osnažiti ukus, koji podseća na beli luk. Za razliku od belog luka koji ostavlja trag i sledećeg dana, sremuš se brzo apsorbuje i nema trajan miris, pa se može koristiti i na poslu.

Sezona mu traje do juna, tako da je najbolje odmah krenuti i iskoristiti blagodeti koje nam nudi.

Evo jednog od načina kako ga možete pripremiti.

Ljuti namaz od sremuša

1 šolja kuvanog belog pasulja

1 manja veza sremuša

So, biber, kurkuma, bosiljak, maslinovo ulje – 2 kašičice

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati dok masa ne postane ujednačena, ukoliko je potrebno dodati malo vode.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *