Voleću te, samo reci “bogat sam”

Moj je posao da pišem, nečiji posao je da leči ljude, ali iz dana u dan ja postajem svedok i nekih novih poslova ili hobija. Ne, ne radi se o najstarijem zanatu. Ovo je, definitivno, nešto mnogo modernije. Nešto što je došlo sa krizom morala, ekonomskom krizom i mnogim drugim krizama. A kako se broj kriza povećava, povećava se i broj osoba koji počinju da se bave ovim poslom.

Kada ponestane novca i morala kreće se ovim putem. Mudri ljudi su oduvek govorili da nema te stvari koju čovek nije u stanju da nauči. Da li to, pitam se, važi i za ljubav koje često u jednoj vezi nema ni u najavi?! Ovo pitanje se odnosi samo na ove “moderne” ljubavi u kojima zbog sjaja njegovog automobila devojke padaju na kolena. Vole da provlače njegove kreditne kartice, vole da letuju deset puta godišnje, vole mehuriće iz skupog šampanjca koji uvek piju, ali njega…Njega tek treba da nauče da vole, ako se to uopšte može naučiti. Sve te devojke će se lako navići na glamur, na zavidne poglede poznanica koje sanjaju slične snove, na letovanja sa kojih će donositi pet kofera novih krpica…Lako će se navići na udobnost tuđeg debelog novčanika koji će donekle moći da kompenzuje nedostatak ljubavi. Dakle, samo donekle, jer novčanik nije čarobni štapić, ma koliko debeo da je. Ostatak posla će morati da obavi sama učesnica moderne bajke, a na koji način će to izvesti, to zavisi od nje same.

Fotografija: Milica Milosević
Model: Marija Mandić

Najlakše će biti onima koje više i ne veruju u ljubav, jer su one ubeđene da su odabrale najbolji put. Za njih je ljubav vic koji su jednom shvatile ozbiljno i tako izložile svoje srce ozbiljnim povredama. U modernim bajkama, rizika od povreda srca nema, ali nemate  garanciju da ćete biti pošteđeni telesnih povreda i verbalnih uvreda. Možda se “princu” omakne, ako popije previše šampanjca. Ko će ga znati…Niko, osim njihova četiri zida! Večite sanjalice, zaljubljene u novac, ali i u romantične filmove, nailaziće na veće poteškoće. Svog bogatog žapca će poljupcima pokušavati da pretvore u prelepog princa i pašće u depresiju kada shvate da takva čuda realan život ne nudi ni najupornijima.

Depresiju će lečiti svakodnevnim šopingom i radovaće se svakom poslovnom putovanju svoga “dragog”, jer ga neće morati gledati određeno vreme. Nikome poveriti neće da je žabac ostao žabac, iako se iz petnih žila trudila da ga pretvori u princa. Svojoj okolini će pokazati samo svetlu stranu svoje veze, a to je ona na kojoj se sjaje skupoceni pokloni i šljokice na markiranim haljinama.

Voleću te, samo reci “bogat sam” – ne može pritisak debelog novčanika baš svako da izdrži. Mada, pošto ekonomska i kriza morala ne jenjavaju, ovaj fenomen postaje sve rasprostranjeniji. Voleće se svaki dinar bogatog princa, svaki restoran u koji se kroči sa njim, svaki mehurić šampanjca, život na kojem će vam slični zavideti. A da li će vam zavideti i vaša četiri zida? Znali bi i mi, kada bi zidovi umeli da govore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *