Voda ili (i) nešto još lepše

Znam da je leto već daleko iza nas, ali nam to ne govori da treba da zapostavimo konzumiranje vode. Naprotiv, potrebna je zimi koliko i leti. Možda to ne osećate jer se ne znojite i nije toplo kao u letnjem periodu, ali vaš organizam će vam biti zahvalan za bar tih osam časa u toku dana. Ne samo organizam, već i vaša koža, vaše bore i godine, a vi ćete se osećati kao prava mlada dama.

Ok, ovo sam već čula mnogo puta: Ne volim vodu, mogu li je zameniti čajem? Odgovor je NE. Čaj dehidrira, iako prija zimi, od njega se nećete napiti niti zadovoljiti telo sa vodom. Nemojte ni pokušati zameniti je sa zaslađenim sokovima, gaziranim napitcima ili kiselom vodom. Nemojte je zameniti, voda nema zamenu. Potrebana vam je voda. Kraj.

Pa kako da je pijete, kad je ne volite, kad voda nema ukus. Dok je čista voda neprocenjivo najbolja, reći ću vam trik kako da je “zamažete”. Dodajte malo ukusa u svoje osveženje. Ali onog pravog.

Krastavac voda. Zvuči bljak? Možda, ali prvo treba probati pa tek diskutovati. Krastavac je jako ukusan plod i pritom sadrži dobru količinu vitamina B, folne kiseline, vitamina C i vitamina K, kao i bakra. Neko voli jednostavno vodu i krastavac kombinaciju, a ako ima još onih koji ne mogu ni da probaju, onda uvek postoji druga opcija. To je moja omiljena kombinacija. Za ovo osveženje vam je potrebno samo velika tegla, po mogućstvu da može da stane litar vode.

Ja ovo osveženje najčešće pravim pred spavanje, ali to nije pravilo. Zašto pred spavanje? Pa jednostavno, kad ustanem prvo što unesem u sebe je voda, jer u toku noći dehidriramo. Ne samo zbog toga, već moj organizam traži vodu. Vaš ne? Nije tačno, svačiji traži, ali vi ste izgubili taj osećaj. Brzo ga povratite, tako što ćete svako jutro pre obroka popiti minimum pola litre vode, a vremenom povećavati i do litar. Posle nekih 15min možete doručkovati, to je vremenska rupa: taman koliko vam treba da na primer stavite šminku pre doručka.

Da se vratim receptu… Nazvala bih ovo zelena limunada.

– Jedan limun

– Jedan krastavac

– Šaka sveže mente

– I naravno, litar vode

Limun oprati dobro, ako je moguće naći organski, a ako niste u mogućnosti i strepite zbog pesticida, možete oguliti koru limuna. Iseći ga na krugove. Isto to uraditi s krastavcem, a mentu iseći na sitno, da bi dala jaču aromu. Stavite to u teglu s vodom, zatvorite i ostavite preko noći u frižideru ili na sobnoj temperaturi, zavisno ko kako voli da pije vodu. Naravno, u slučaju da nemate mentu, možete koristiti bosiljak ili korijander, pa da se osećate kao u Meksiku. Takođe možete dodati malo đumbira, ko voli malo jači ukus. Igrajte se.

Ujutru ustanete i odmah unesete vitamine i osvežite kožu i onda shvatite kako se divno osećate, a možda ni ne poželite da stavite šminku na lice. Limun čistač organizma i najbolja alkalna namirnica, krastavac pun vitamina i menta koja daje savršeni ukus, prosto će vam postati svakodnevna navika, verujte mi. Umesto što ćete upaliti šporet za napitak zvani kafa, upalite mozak i prostrujite organizam prirodnom energijom.

Ne želite više da zimi izledate starije i mrzovoljnije? Priča je prosuta, upijte je.

Ovo je moj predlog. Kako vi pijete vodu? Ako imate neko vaše home-made piće, podelite to sa mnom. Radujem se svakoj vodenoj inovaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *