“Video sam ono što se ne vidi” – izložba Šejme Prodanović

Izložba se otvara u Galeriji Doma omladine u utorak, 25.septembra u 19:00 i traje do nedelje, 7 oktobra 2012.

Izložbom je predstavljen izbor fotografija iz putničkih kataloga koje su skenirane, uveličane i obrađene retuširanjem i kadriranjem. One opisuju scene sa putovanja, sobe, hotele, zabavne parkove, pejzaže i egzotična mesta. Sa potencijalom za različita tumačenja, na njima su istaknuti jednostavni ili banalni ternuci. Neke od slika referišu na klasične reprezentcije pejzaža i kompozicije iz istorije umetnosti. Fotografija zbijenih putnika u malom brodu, na primer, podseća  na Žerikov “Splav Meduza”. 

Dotiče se ideja o pejzažu kao pozornici za uzvišeni doživljaj lepote prirode i ispituje elemenat vrednosti jedinstvenog iskustva u turističkom aranžmanu. Postavka u galeriji simulira „turističku agenciju“, simbolično označenu jednostavnim sredstvima: uvećane slike na zidu, mobilijar, staklena vitrina sa izloženim suvenirima, televizor  gde se smenjuju polu-dokumentarni video i slajd projekcija, plakati koji citiraju film Žaka Tatija, Playtime*

Fotografija preuzeta sa http://www.rts.rs

Šejma Prodanović (1981) je diplomirala slikarstvo. Svoje radove gradi od slika nađenih u starim štampanim materijalima u estetici slobodnih asocijacija i vizuelnih metafora. U formi kolaža, crteža i videa bavi se fenomenima konzumerskog društva i globalizacije. Od 2004. predstavila je svoje radove na 20 samostalnih izložbi (u Ljubljani, Lannionu, Pančevu, Nišu, Čačku, Novom Sadu, Petrovcu, Beogradu)  i na preko 100 grupnih izložbi širom sveta. Njene skorašnje izložbe su Creative cities collection 2012 u Barbikan centru u Londonu, XV Bijenale Mediterana BJCEM u Solunu,Rencontres Internationales u Parizu, XIII Bijenale grafike na Tajvanu i Treće Bijenale u Pekingu. Dobitnica je nagrada Onazis Fondacije iz Grčke, XVI Bijenala studentske grafike u Beogradu i XIV Cerveira Bijenala u Portugalu. Živi i radi u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *