Vežbajte sa osmehom

Neko voli leto, neko voli zimu, ali u jedno sam sigurna, svi mi volimo da izgledamo dobro i osećamo se zdravo u bilo koje doba godine. Samo, nije dovoljno da volimo da izgledamo dobro! Moramo malo i napora da uložimo u to!

Još dok sam išla u osnovnu školu, na jednom od redovnih sistematskih pregleda zuba, moja zubarka mi je rekla: „Zapamti dobro, draga moja, lepota mora da boli!“ I već tada sam se pomirila sa činjenicom da će se moj trud i ulaganje u lepši izgled boleti.

E sad, nije ni sve u dobrom izgledu, to je ono što je drugo po važnosti a možda nekome i treće, četvrto… Ono što svoje klijentkinje učim je da im je najvažnije i uvek na prvom mestu – zdravlje, pa posle zdravlja sve ostalo! Jer kada smo zdrave, onda možemo sve! A to im prenosim na svakom treningu!

Ovde tek počinje priča…

Izvor fotografije: Sheknows.com

Nije lako naterati sebe, pogotovo u ovim hladnim danima, da izađemo iz ušuškanih i toplih domova i počnemo da vežbamo. Nije nikad lako naterati sebe da počnemo nešto, bilo šta, ali kada počnemo onda to ide lagano. Kao na primer – učenje. Sećate se da je uvek bilo teško naterati se da krenemo da spremamo neki ispit, pa uvek traženje krivina i odbrojavanje dana koliko nam je minimalno potrebno da ga spremimo, pa „počinjem da učim od ponedeljka“… Zvuči poznato? E, pa odbrojavanje počinje SAD! Nema više vremena za gubljenje i da svoje zdravlje zapostavljate zarad sedenja ispred TV-a i mora raznih serija ili zarad telefoniranja sa drugaricom i prepričavanja do prekosutra – šta je neki frajer rekao i da li se javio ili nije, 1000 puta zašto jeste ili 1000 puta zašto nije, pa to sve traje satima! A ne zaboravite da vežbanjem izbacujete i negativnu energiju i neraspoloženje i sve glavobolje. Posle vežbanja ste opuštenije i raspoloženije i pozitivnije i samim tim ćete pre i zainteresovati nekog frajera i moći da pređete sa pustih reči na dela.

Mnoge devojke mi, kada dođu prvi put, kažu: „Znaš, ja bih malo da skinem odavde, pa još malo odavde i odavde….“, a ja im odmah odgovorim šaljivo: „Sestro, skalpel, molim!“ Nedugo potom objasnim da mi nismo Klinika za estetsku hirurgiju i da svi ti „viškovi“ mogu da se skinu prirodnim putem tokom redovnog vežbanja i da je mnogo zdravije postepeno mršaviti uz umerenu korekciju ishrane nego odjednom – sa drastičnim metodama skinuti veliku kilažu. A ima i nekih koje kažu: „Vidi, ja bih dolazila jednom u dve nedelje i želela bih da se zategnem, reci mi koliko mi je vremena potrebno za to?“.

Moj odgovor je:“100 godina!“, jer vežbanjem jednom u dve nedelje možete pre da se povredite nego da postignete željeni rezultat. Lično, najviše volim one koje još ni ne počnu da vežbaju, a već traže izgovor za nedolazak na sledeći trening. Tu od ubeđivanja nema ništa, jer ja nisam tu da vas ubeđujem, ja sam tu da vam samo prenesem neka moja iskustva, a vi same sebe treba da ubedite koliko je važno da se pokrenete i preduzmete nešto u vezi vežbanja.

Ne zaboravite da ste same sebi najvažnije i da niko neće brinuti za vas i vaše zdravlje ako to ne uradite same! Niko neće ni vežbati umesto vas, niti vi možete umesto bilo koga!

Nije čak ni mnogo bitno kakva je aktivnost u pitanju, bitno je da je AKTIVNOST! Pa da biste stigle da se ispričate sa drugaricom o onim pomenutim frajerima, a vi zajedno u šetnju ili vožnju rolera ili bicikla, pa pričajte do mile volje! Ili ako gledate serije, a vi dođite u neki fitnes klub, pa stanite na traku ili sednite na bicikl i pustite TV! I svi zadovoljni – i vaše telo i vaš duh!

Mnoge od mojih klijentkinja su poslovne i porodične žene, ali to ne znači da one zapostavljaju svoj posao ili porodicu ili svoje prijatelje odvajanjem vremena za vežbanje. Naprotiv, one ulažu u sebe i svoje zdravlje da bi bile radno produktivnije i sposobnije i svojoj porodici raspoloženije za provođenje kvalitetnijeg zajedničkog slobodnog vremena. Zar nije to to što svi mi želimo, da u ovom ubrzanom i užurbanom svetu funkcionišemo što bolje i što lakše?

E zato vam ja, drage moje, preporučujem umerenu fizičku aktivnost bar tri puta nedeljno (ili svaki drugi dan) i rezultati ne mogu da izostanu! I dobro zdravlje, i dobar izgled, i dobro raspoloženje! Ko ne proba neće moći ni da potvrdi da sam u pravu!

I zapamtite uvek VEŽBAJTE SA OSMEHOM!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *