Uskršnja trpeza

Volim momente kada je čitava porodica na okupu, kada su ljudi oko mene nasmejani i zadovoljni. To su oni retki, ali bitni trenuci u godini kojih se sećamo čitav život. Kao mala, a i danas je to jedan od meni omiljenih praznika,  najviše sam volela Uskrs. Većini dece, pa i meni, to je bio najradosniji period godine,  pogotovo kada se dočepam četkice i boja i krenem da uskršnjim jajima ‘šijem’ novo ruho. 

Dete je već odavno žena, ali s vremena na vreme klinceza iz detinjstva se budi iz sna i sva radosna kreće u osvajanje  uskršnje tvrđave. Neću vam pričati o procesu kuvanja i farbanju jaja, svaka žena ima svoj metod i princip kojeg se strogo pridržava, nisam izuzetak, i svoje male tajne koje se ne otkrivaju tek tako. Ali sve mi volimo da nam uskršnja trpeza bude  besprekorna, i ispunjena specijalitetima koji naši najmiliji najviše vole.

Porodična tradicija, koju poštujemo uvek,  nam nalaže da na stolu nikada ne nedostaju uskršnji venčići. Baka je uživala praveći ih, a i mi deca zajedno sa njom jer nam je, posle slikarstva, najdraža bila umetnost kreiranja nečeg neobičnog od testa.

Šta nam je potrebno za ovu ukusnu dekoraciju koja se jednostavno pravi?

500 grama brašna, pola kašičice soli, 125 gr maslaca, 50 gr šećera, 2 jaja, 125 ml mleka, 1 sveži kvasac i dve kašike kisele pavlake.

Prvo ćemo udrobiti kvasac u mleko i umutiti maslac sa šećerom i jednim jajetom, pa sve to dodati u posudu sa brašnom u koju ćemo staviti pola kašičice soli. Sve to ćemo dobro sjediniti i zamesiti glatko testo. Prekrićemo posudu krpom i ostaviti testo da odstoji u narednih pola sata.

Nakon toga sledi najzanimljiviji deo, pravljenje venca. Testo ćemo ponovo zamesiti pa ga podeliti na tri dela. Uzećemo oklagiju i svaki deo  duguljasto razvuci u valjak i isplesti  po pletenicu  čije ćemo krajeve spojiti i napraviti venac. Zagrejaćemo rernu i staviti našu pletenicu u pleh obložen pek papirom da se malo “odmori”. Umutićemo jaje i pavlaku, premazati venac i staviti ga da se peče oko 30 min. Neki vole da ga dekorišu sa susamom ili makom, stvar izbora koji prepuštam vama.  Kada je naše umetničko delo gotovo, položićemo ga na oval i u njega poređati naša s pažnjom i s puno ljubaviju obojena uskršnja jaja.

Izvor fotografije: Vojvodjanskakuhinja.blogspot.com

Na našoj uskršnjoj trpezi ne mogu da fale ni ukusne slatke poslastice kojih smo se, nakon posta, priznajte, uželele. Najmlađi članovi porodice najviše vole kolače i torte, a ni mi odrasli vrlo često ne možemo da im odolimo. Ostavite na stranu dijete, bar u danima praznika, zaboravite na kalorije i prepustite se čarima dobrog ukusa čokoladnih jaja.

Za ovu uskršnju poslasticu potrebni su nam sledeći sastojci:

200 gr čokolade za kuvanje i 200 gr obične, 200 gr mlevenih oraha i isto toliko mlevenih lešnika, 200 gr mlevenog keksa, 200 gr margarina, 200 gr šećera, 150 ml vode, 6 kašika ulja, 100 gr bele čokolade i boja za kolače.

Postupak pripreme je sledeći. Prokuvaćemo šećer sa vodom, kao za sirup, dodati margarin iseckan na kockice, i skloniti sa šporeta. U smesu dodajemo polako mlevene orahe, lešnik i keks, kao i čokoladu koju smo prethodno istopili na pari.

Kada se masa malo ohladila, bacamo se na najzanimljiviji deo – pravljenje čokoladnih jaja, što nije nimalo lako ukoliko nemate pri ruci kalup i morate sve da radite “ručno”,  ali je prilično zabavno. Kada su jaja gotova, ostavićemo ih da se stegnu i preliti ih čokoladnom glazurom, koju smo u međuvremenu napravili.  Ostavićemo naša lepa čokoladna jaja da malo odstoje, oko pola sata, i napravićemo smesu za dekoraciju. Za to nam je potrebna  istopljena bela čokolada i boja za kolače. Našu uskršnju poslasticu šaramo čačkalicom po želji i stavljamo u papirne korpice. Dizajn prepuštamo vašoj  mašti.

Izvor fotografije: Thibeaultstable.com

Šta reći na kraju osim prijatno. Uživajte u uskršnjim praznicima koji su pred nama. Hristos Voskrese!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *