Uma Turman

Jedna je od najpoznatijih glumica svoje generacije. Za nju se kaže da je jedna od onih zvezda koje se sporije probijaju na vrh, ali mnogo duže ostaju na njemu. Postala je dobra prijateljica i muza kultnog scenariste i reditelja Kventina Tarantina. Nekonvencionalni Tarantino poverio joj je sporednu ulogu crnokose narkomanke i žene mafijaša Mije Valans koja joj je donela prvu nominaciju za Oskara. Njen ples sa Džonom Travoltom i dramatična scena overdoziranja ušli su u istoriju pop kulture. Neobična filmska priča o dvoje plaćenih ubica i jednom bokseru, smestila je Umu na svetsku mapu ozbiljnih glumica. Da, svima vama veoma poznat, a verovatno i jedan od omiljenih filmova Petparačke priče.

umathurman06

Uma Turman rođena je 29. aprila 1970. godine u Bostonu, u državi Masačusets. Inspirisan indijskom boginjom lepote i svetlosti, otac Robert Turman dao joj je neobično ime. Umini roditelji, zaljubljenici u Indiju, svoje petoro dece nazvali su po Hindu božanstvima. Uma je detinjstvo provela u Indiji, Amherstu, Masačusetsu, Vudstoku i Njujorku. Ovaj nomadski stil života je značajno uticao na njeno odrastanje, a i poglede na život. Uma je često menjala škole zbog selidbi. Tako da je uvek bila novajlija u školi, a sa svoja 183 centimetra, bila je znatno viša od ostale dece. Telo joj je bilo izduženo i nerazvijeno. Nije imala prijatelja i druga deca su je izbegavala.

– Nisam bila preterano pametna, ni nadarena za sportove. Bila sam veoma visoka, izgledala sam neobično i uopšte, bila čudna devojčica – opisala je samu sebe.

uma-thurman-125637

Spas je našla u glumi. To je bio jedini način da Uma dobije identitet i da se oseti prihvaćenom. Dok je glumila, mogla je da se pretvara da je neko drugi. Počela je da nastupa u školskim predstavama. Kako je njeno samopouzdanje raslo, tako su rasle i njene ambicije. Veoma brzo se iz koščaste devojčice transformisala u zanosnu plavušu, koju je kamera obožavala. Uspela je da se osamostali do šesnaeste godine. Odselila se u Njujork, a stanarinu plaćala honorarima od manekenskog posla.

Prve filmske uloge je dobila već kao osamnaestogodišnjakinja, a 1988. godine pojavila se u čak četiri filma. Sve su to bili filmovi koji su značili samo početak jedne uspešne glumačke karijere, da bi kasnije svoj status potvrdila 1994. godine sa krimi dramom, Pakleni šund, za koju je nominovana za Zlatni globus i Oskara.

uma-thurman-714505

Početkom devedesetih Uma je ostvarila osrednju ulogu u drami Tamo gde je srce. Taj period svog života je obeležila i prvim brakom sa britanskim ekscentrikom Garijem Oldmanom. Uma se nije oduprela čarima 12 godina starijeg Oldmana. Strastvena veza rezultirala je 1990. godine svadbenim zvonima.

– Taj brak bio je greška, šta drugo mogu da kažem. Gari je odličan glumac i moja prva prava ljubav. Upoznala sam ga kada sam imala 19 godina. Bila je to luda veza koja je završila onako kako je trebalo – rekla je Uma nekoliko godina kasnije.

uma701920x1440

Popularnost ove lepotice je rasla, a sa njom i ponude poznatih reditelja za visokobudžetne filmove. Usledio je i futuristički triler Gattaca koji joj je doneo laskave komplimente, a na tom snimanju upoznala je svog drugog supruga, Itana Hoka. Iako ga je okarakterisala kao mlađeg od sebe, Uma se zaljubljuje i ulazi u brak sa njim, ali zbog svoje uspešne karijere i čestih snimanja filmova, samim tim i velike udaljenosti par se razvodi 2004. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *