Ulični festival aktivizma – “VREVA”

Ovaj festival se održaće po prvi put i to 21. i 22. septembra u Beogradu, u parku Terazijska terasa.

VREVA je pokrenuta od strane platforme aktivizma – LICEULICE i prvi je festival koji u sebi istovremeno integriše više formi delovanja, izražavanja i angažmana povezanih sa javnim prostorom i aktivizmom.

Osnovna ideja festivala jeste afirmacija vrednosti poput multikulturalizma, tolerancije, demarginalizacije, antidiskriminacije, inkluzuje, očuvanja životne sredine, a sve to kroz zanimljiv, raznovrstan i konceptualno objedinjen program.

Muzika, film, performansi, izložbe fotografija, kreativne radionice reciklaže, predavanja, tribine, prezentacije ulične hrane iz naše i drugih zemalja sveta i još mnogo interesantnih akcija, deo su VREVA-e, koja želi da uz kvalitetnu zabavu, pokrene dobre promene u društvu.

Pre samog festivala biće organizovane i kreativne radionice reciklaže sa decom iz Svratišta, čija će se završnica odviti na samom festivalu, tako da će i publika imati priliku da nauči kako da izradi upotrebne predmete od recikliranih materijala

Posetioci će imati priliku da vide mnoge performanse, među kojima su “Nevidljivi” u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović i “Umorne”, rediteljke Dijane Milošević, koji govore o bitnim, ali nedovoljno vidljivim problemima našeg društva. Organizacija Standup.rs pripremila je program u kom će kroz direktan i iskren kontakt zabaviti i šokirati festivalsku publiku. Mnogi od performansa i akcija biće interaktivnog tipa, pa Festival poziva posetioce da se spreme na uzbudljiva putovanja kroz umetnost i razbuđivanje svesti.

Tu su još i:  ulični bioskop – u saradnji sa Filmstreet-om, priprema hrane u programu pod nazivom “Gladni promene”, promocije novih modela ulične ekonomije – novi koncept ulične hrane i to uz pomoć renomiranih beogradskih restorana …
Pored parka, programi će se održavati i na drugim lokacijama u Beogradu.

Tokom trajanja Festivala, umetnici iz regiona će crtati murale u Uličnoj galeriji kod Bezistana. Ko čini snagu ulice i čiji je ona dom, pričaće izložbe fotografija o pravno nevidljivim licima na velikim formatima, nastale u saradnji sa Zelenom Inicijativom i Housing Centrom.

Izložbe će biti postavljene na Trgu Republike i oko Terazijske česme i biće otvorene još dve nedelje nakon festivala. U saradnji sa KC Grad i All That Bass ekipom VREVA će organizovati drum’n’bass žurku na dan zatvaranja.

 

Više informacija na: www.liceulice.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *