U susret 57. Međunarodnom sajmu kniga

16.10.2012. je, u gornjem foajeu Ateljea 212, s početkom u 18h, održana promocija nove knjige slovenačke spisateljice i publiciste, Vesne Milek. Knjiga pod nazivom „Kavaca“ Izdavačke kuže Clio, a iz edicije Klepsidra, posvećena je velikanu pozorišne scene nekadašnje SFRJ. Podsećanja radi, Boris Kavaca, dobitnik dve Sterijine nagrade, „Prešernove“ nagrade, sarajevskog Zlatnog lovorovog venca, posle skoro dvadeset godina pauze, zaigrao je ponovo na beogradskoj sceni, i to upravo na sceni Ateljea 212, tumačeći ulogu Ignjata Glembaja.

Rođen u Milanu, od majke Slovenke i oca Italijana, danas stari Ignjat, a nekada mladi Puba Glembaj, u knjizi Vesne Milak poredi sebe sa još jednim knjževnim junakom, Dimitrijem Karamazovim. Po rečima direktora Izdavačke kuće Clio ova knjiga nema samo ispovedni ton. „Reč je o biografskom romanu i jednoj vrsti duševne arheologije.“ Milakova je u svojoj najnovijoj knjizi povezala krhotine sećanja Borisa Kavace i stvorila jedan izuzetan roman. To je roman koji govori o ranom detinjstvu tokom, i nakon Drugog svetskog rata, padu Musolinija, prvim zaljubljivanjima i prvim udarcima u bokserskom ringu, ali i o sudbonosnoj ljubavi, bolu i gubicima.

Kroz knjigu se provlači jedna jaka poruka; da snagom možemo delovati na način koji je podsticajan, i da se bol može pobediti.

Govoreći o knjizi i reditelj Kokan Mladenović i Zoran Hamović istakli su da je ovo savremena knjiga o Jovu, i da svaki umetnik iza sebe ima neku priču o Jovu. Ova knjiga je takođe i literarno štivo i slika jedne upečatljive, važne sudbine.

Boris Kavaca u knjizi nije štedeo sebe u bilo kakvoj mimikriji, kao što, dodao je Svetozar Cvetković, „nije štedeo sebe ni na sceni.“ Kavaca nije samo napisan nego živ lik i ova knjiga ujedno može biti i udžbenik za nešto kako biti i čovek i glumac.

O knjizi, kao i o samom Borisu Kavaci govorile su i njegove koleginice, Branka Petrić i Jelisaveta Seka Sablić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *