U susret proleću

Početak marta je za mene najava željno očekivanog proleća. Posle hladnih i sumornih dana koji su nas okupirali u februaru, pojava Sunca je nešto što unosi radost i sreću u naša srca. Čitavo biće se raduje Suncu, izmučeno od hladnoće, sezonskih odlazaka na slave preopterećene teškom i masnom hranom. Da bi osetili potpunu lakoću življenja potrebno je očistiti svoje organe, pogotovo jetru, koja je imala najviše posla čitave zime. Neke od funkcija jetre uključuju regulaciju masnoće, balansiranje hormona i pomaganje probave.

Sa pojavom prvih sunčanih dana na našim pijacama se pojavljuje takozvani zeleniš. To je ono što je našoj jetri potrebno da se regeneriše i u potpunosti oslobodi toksičnih materija nagomilanih tokom predhodnih meseci. Prema tome: veliki ceger u ruke i pravac pijaca. Kupite sve što se zeleni : spanać, kelj, zelenu salatu – sve vrste, praziluk, mladi luk, blitvu,koprivu, sremuš i sl.

Osim vlakana kojim je zeleniš bogat, poseduje i velike količine hlorofila, koji apsorbuje toksine iz krvotoka, a bogat je i vitaminima i mineralima.

Kako nastupaju topliji dani nije nam ni potrebna hrana koja zagreva organizam. Svedite svoje dnevne obroke na to da količina zeleniša bude bar 70% dnevnog unosa. Menjajte kombinacije koje će svojom raznovrsnošću pomoći da se osećate bolje, puni energije i elana.

Dobro operite sve namirnice, možete ih potopiti 10-tak minuta u sodu bikarbonu ili zeolit – mineral koji ima veliku moć vezivanja štetnih materija kao što su teški metali, slobodni radikali i veoma popularni afla toksin. Tako pripremljen zeleniš je nešto što će vam sigurno ulepšati dan, ali nemojte zaboraviti kašičicu maslinovog ulja i malo soka od limuna, bez koga ugođaj neće biti potpun. Ukoliko pripremate večernji obrok možete dodati jedan čen belog luka. Količina je toliko mala, ali značajna, da neće ujutru ostaviti trag konzumiranja.

Evo jedne kombinacije:

Zelena salata, mladi luk, kopriva, sremuš, rotkvice, paradajz, maslinovo ulje i umeboši sirće.

Prolećna kombinacija

Kada koristite koprivu, to će biti samo listovi, nikako drške, ubacite u vodu koja ključa na par minuta, kako bi peckanje bilo uništeno, iscedite i stavite u salatu. Nemojte se plašiti koprive, nego navalite jer nema boljeg leka za poboljšanje krvne slike od koprive.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *