Tribina “Žene i sindikati”

Tribina “Žene i sindikati” odžava se danas u Domu omladine Beograda (Klub) od 19h.

Kroz prvu, uvodnu temu ciklusa “Rod i levica – Žene i sindikati”, biće reči o udruživanju žena u sindikatima, načinima njihovog delovanja i odlučivanju, kao i o značaju aktivnog učešća žena u sindikatima. Takođe, govoriće se i o radnim pravima žena, kao i načinima borbe i neformalnog udruživanja.

Cilj projekta “Rod i levica” je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja.

Učesnice su Jovanka Zlatković (Udruženje S.T.R.I.K.E), Gordana Stojaković (Udruženje S.T.R.I.K.E), Jasminka Marić (Sekcija žena UGS “Nezavisnost”) i  Sidonija Vukotić (Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije).

DOM Omladine

Jovanka Zlatković je novinarka, osnivačica i koordinatorka udruženja “S.T.R.I.K.E.” koje se bavi pravom na rad. Radila je kao novinarka i urednica na različitim programima RTV Novi Sad i Radiju 021, kao predavačica u Novosadskoj novinarskoj školi na predmetu radio novinarstva kao i u  NVO “Ženske studije i istraživanja”. Saradjuje i sa drugim feminističkim organizacijama.

Od 2008. godine ima status slobodne novinarke, a 1980. povremeno je  pisala za dnevne novine. Piše za publikacije više nevladinih organizacija. Dobitnica više novinarskih nagrada. Autorka je kampanje “Nije u planu”, koja je 2000.godine proglašena za najbolju kampanju u Vojvodini u okviru predizborne kampanje za promene.  Kreirala je programsko restruktuiranje Radija 021 i formatiranje stanice koja se pozicionirala na prvo mesto medju 36 članica Asocijacije nezavisnih elektornskih medija u Srbiji (ANEM), po istraživanju Strategic marketinga (2004.g). Članica je NUNS-a. Autorka je knjige “Uzvodno do 021” (1999.), koautorka publikacije “Vodič za štrajk” (2010.) kao i urednica publikacije “Putokaz za radna prava, izdanje “S.T.R.I.K.E.” (2012.)

Stojaković Gordana osnivačica je više ženskih organizacija (Novosadski ženski centar, Ženske studije Novi Sad, Žensko putujuće pozorište, CikCak inicijativa). Več deset godina koordinira projekat Znamenite žene Novog Sada u okviru koga je prikupljena obima dokumentacija o istorijatu ženskog pokreta u Vojvodini i biografijama znamenitih žena. Diplomirala je na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziiteta u Beogradu, i završila specijalističke rodne studije u Centru za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu (2005). Objavila je više publikacija.

Udruženje „S.T.R.I.K.E.“ je osnovano početkom 2011. godine i osnovni ciljevi rada udruženja su obuka zaposlenih o radnim pravima i načinima zaštite tih prava, organizovanje aktivnosti za pomoć radnicima/radnicama čija su prava povređena, analiza zakonskih rešenja iz oblasti radnog prava, lobiranje za primenu međunarodnih konvencija i podnošenje inicijativa za zaštitu prava iz rada.

Jasminka Marić je učiteljica u OŠ ”Branko Radičević u Smederevu. Članica UGS NEZAVISNOST je od 2000.godine kao jedna od osnivačica granskog sindikata prosvetnih radnika NEZAVISNOST na području Smederevskog okruga, a od 2006.godine je  predsednica Sekcije žena prosvetnih radnika GSPRS NEZAVISNOST. U 2011. je postala predsednica Sekcije žena Ujedinjenih granskih sindikata NEZAVISNOST koji broji 15 grana.

Sekcija žena UGS NEZAVISNOST je formirana u decembru 1998.godine, kao odgovor na potrebu da se, planski i organizovano, pristupi zastupanju, javnoj promociji i zaštiti političkih, ekonomskih i socijalnih prava žena.

Sidonija Vukotić je sekretarka Samostalnog sindikata trgovine Srbije i članica Predsednistva Sekcije žena SSSS.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije je članica međunarodne Konfederacije sindikata i ženske mreže MKS jugoistočne Evrope i zalaže se za “građenje društva na demokratskom principu, društva nediskriminacije i tolerancije, za ekonomski i socijalno održivi razvoj, za poštovanje radnih, socijalnih i sindikalnih prava žena, za slobodu organizovanja i zaštitu prava zaposlenih i drušrvo bez diskiminacije i puno poštovanje rodne ravnopravnosti .

 

Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *