Tribina u Konaku kneginje Ljubice

Tribina “Karavansaraj Mehmed-paše Sokolovića u Beogradu” održava se danas u Konaku kneginje Ljubice u 18h. Predavač na tribini Ljubitelja istorije Beograda biće istoričar umetnosti Vladimir Božinović.

Čuveni veliki vezir i zadužbinar Mehmed-paša Sokolović postavio je temelje svog vakufa u Beogradu oko 1567. godine. Još uvek nije u potpunosti poznato šta je sve Sokolović sagradio u srpskoj prestonici. Na osnovu svedočenja putopisaca, do sada je utvrđeno da je podigao najlepši kompleks karavansaraja sa bezistanom, zatim hamam koji je važio za najznačajniji u gradu, takođe znameniti sebilj i dve česme. Većina njegovih zadužbina bila je smeštena u Dugoj čaršiji (današnjoj Ulici cara Dušana) i njenoj blizini, sa izuzetkom jedine preostale građevine vakufa, česme koja se nalazi u Gornjem gradu Kalemegdana.

Najslavniji od svih objekata bio je vezirov karavansaraj sa bezistanom koji je činio jednu od najmonumentalnijih arhitektonskih celina osmanskog Beograda. Ovaj trgovački kompleks prostirao se između današnjih ulica Cara Dušana, Tadeuša Košćuškog i Strahinjića Bana, i imao je znatnog uticaja na ekonomski razvitak grada tokom 16. i 17. veka.

Ulaz na tribinu je slobodan.

 

Izvor: Beoinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *