Tribina: Kult filmskih krajeva

Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda stiče od početka 2012. godine uvid u različite teorije popularne kulture.

Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

U petak 30. novembra, od 19h,  Dom omladine nastavlja sa ciklusom POP KULTURA kojim predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića.

Fenomen otvorenih i zatvorenih filmskih krajeva. Onih koji su bliži i realniji od života i oni koji to nisu. Tirade nedorečenosti, omaži pogrešnim zaljubljivanjima, ponovni pokušaji i pokušaji nestali u vetru i završeci poput “Prohujalo sa vihorom”. Ozbiljno mapiranje velikih filmskih krajeva koji nose snagu stvaranja novih svetova i raspada starih. Od Poterove “Velike pljačke voza” u kome kauboj puca u publiku do “Before Sunset” u kome Džesi zna da će zakasniti na avion. Između su Čarliji Čaplini, Orsoni Velsi, Džonovi Vejni, Grehori Pekovi, Bredovi Pitovi, Ljube Tadići. Kult filmskih krajeva je paralelna filmska istorija koja mapira tolike posvete i omaže u popularnoj kulturi. Veliki filmski krajevi su pop kultura u malom, sa svim tim rečenicama i pesmama koje završavaju u večnosti.

 

Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *