Tribina “Koka kola socijalizam”

Tribina “Koka kola socijalizam” održava se 28. decembra u Domu omladine Beograd, sa početkom u 19h.

Na tribini govore dr Aleksandar S. Janković i specijalna gošća dr Radina Vučetić – autorka knjige “Koka kola socijalizam”, docentkinja Filozofskog fakulteta, Odeljenje za istoriju.

Ova knjiga je značajan prilog istorijskom i kulturološkom istraživanju naše bliske prošlosti. To je dokumentovan rad koji koristi bogatu arhivsku građu, kao i gotovo svu dostupnu literaturu koja se bavi fenomenom amerikanizacije i zvaničnim i nezvaničnim putevima kojima je ona ulazila u socijalističko društvo Jugoslavije, imajući tako odlučujuću ulogu u izgradnji njenog posebnog statusa, između Zapada i Istoka. Kultura se ne posmatra kao izolovan domen, već kao srž političkog.

Radina Vučetić je u ovoj knjizi dala mnogobrojne odgovore na istraživački i metodološki složen kompleks pitanja, ukazujući na koji način je moguće istoriografsko sagledavanje teško razmrsivog spleta politike, društvene i kulturne istorije. Pokazala je da se o hladnom ratu i odnosima po mnogo čemu neravnopravnih partnera, kakvi su bili SAD i Jugoslavija može pisati sveže, zanimljivo i studiozno, krećući se kroz različite nivoe istorijske stvarnosti.

 

Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *