Tribina „Budućnost veštačke inteligencije“

U utorak, 18. juna, u 19h, u Velikoj sali SKC-a, Centar za promociju nauke organizuje tribinu „Budućnost veštačke inteligencije“.

Polazeći iz različitih počenih pozicija, učesnici tribine će biti u prilici da ukažu na određene fenomene nastupajuće veštačke inteligencije u oblasti robotike, etike, filozofije i umetnosti.

buducnost_vestacke_inteligencije

Činjenica da se nauka i tehnologija dramatično uvlače u sve delove našeg svakodnevnog života, izaziva krajnje spontanu i intuitivnu potrebu ljudi za naučno-popularnom edukacijom. Neophodnost tehničke pismenosti više nije pitanje interesovanja i senzibiliteta već polako postaje pitanje opstanka. Naučna otkrića ljudskog tela ili dubine svemira polako brišu granicu između fantastičnog i mogućeg. Naučno-fantastične priče su odavno počele da se obistinjuju a mi ih svesno ili nesvesno podrazumevamo.

Nekada privilegija pisaca naučne fantastike i ekscentričnih kompjuterskih genijalaca, veštačka inteligencija (VI) je ponovo u modi i zadobija ozbiljnu pažnju naučne zajednice ali i kompanija poput Google-a ili sasvim malih udruženja koja dizajniraju sve: od sledeće generacije pretraživača do mašina koje imaju mogućnost da slušaju, ili da su u stanju da hodaju unaokolo. Ovaj novi ugled veštačke inteligencija ponovo baca svetlost na pitanje u kom pravcu se razvija tehnologija ali i na ono više zlokobno, da li će računarska inteligencija nadmašiti ljudsku, i koliko brzo?

Učestvuju:
Prof. dr Milan M. Ćirković, transhumanista
Dr Srđan Stanković, robotičar
Jelena Bogavac, rediteljka
Miljana Milojević, filozofkinja
Moderatorka tribine će biti Marija Nikolić iz Centra za promociju nauke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *