Treća samostalna izložba fotografa Nemanje Maraša – 3818!

Treća samostalna izložba fotografa Nemanje Maraša, pod  tajnovitim nazivom „3818“, biće postavljena u ustanovi kulture „Parobrod“ od 11. aprila.

Maraš se ovoga puta bavio marginalizacijom današnih mladih umetnika, koji još uvek nisu uspeli da se potpuno dokažu, a na tom putu su već zaustavljeni. Umetnik bez uzdržavanja, pogađa pravo u centar i prikazuje fotografije ogoljenih umetnika, sa izgrebanim očima, zastrašujuće i hladne. Oni su aveti u današnjem društvu, a upravo ih je društvo načinilo takvima. Posmatrači više nisu zainteresovani ni “KO” je izradio delo, a kamoli “ŠTA” se njime poručuje.

Boreći se za svoju umetnost, identitet je počeo da se gubi, jer je vreme njihovog stvaralaštva zatrovano nekim drugim i pogrešnim vrednostima.Umetnici su sami postali sama uništena umetnička dela. UK Parobrod biće mesto onih koji još uvek za umetnost mare i ne dozvoljavaju da postanu broj.

Nemanja Maraš je rođen 18. aprila 1989. godine u Beogradu. Fakultet primenjenih umetnosti (odsek grafika, smer fotografija)  upisuje 2008. godine. Njegova interesovanja su uglavnom usmerena ka modnim i reklamnim fotografijama, gde je svoj talenat već uspeo da iskaže. Fotografije su mu objavljene u nekoliko časopisa (poput „The Man“, „Status“, „Elle“ „FAAR“ i drugi), a predstavio se i na mnogobrojnim grupnim izložbama.  Svoju prvu samostalnu izložbu imao je u galeriji „Dar Mar“ u novembru 2009. godine gde je predstavio opus fotografija „Prvi zadatak“. Druga samostalna izložba održana je u novembru 2010. godine i tada se umetnik bavio problemom ženske prostitucije i trgovine ljudima. Izložba “Not for sale” imala je zadatak da probudi društvenu svest o svetskom problemu.

Maraš je trenutno oficijelni fotograf modne kuće „Mona“, kao i art direktor „Wannabe“ elektronskog magazina.

Više informacija o fotografu možete naći na web sajtu : www.nemanjamaras.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *