Top pet pasa koje žene nose u torbama

Izmišljena, ali vrlo verovatna scena u odgajivačnici pasa.

Napirlitana cica: “Da li mogu da pogledam neke kuce, znate, ja živim sama, pa bi mi trebalo neko društvo, a meni su rekli da je pas moj najbolji prijatelj…“ (osmeh  u kome se vide i osmice).

Odgajivač pasa joj detaljno objašnjava i sa ponosom pokazuje rase i veličine pasa.

Naša draga cica će opet: “Divni su stvarno, šećerleme… Ali, je l’ imate one, kako se to sad zove, pse torbare?“

Odgajivač je gleda kao da su mu rekli da pivo i deset u pola sa lukom koštaju kao  svetog Petra kajgana  i pita mladu gospojicu kako izgledaju ti psi.

“To su one fine, male čupave džukelice koje stanu u torbu, evo, ja ću sad da Vam donesem mog Vitona, da Vi vidite koliki meni pas treba…“

Čudite se Vi koliko hoćete, ovih dana psi se nose isključivo u torbi. To je nekako IN, svi pomisle “Budi Bog s nama!“, ali ipak guraju fine, male njuškice u Chanel.  To što psu treba rekreacije i  minimum pola sata šetnje,  to nikom ništa, a da ne pominjemo i obavljanje nužde i njuškanje sa ostalim drugarima. Ako i Vi želite da Vam torba laje, imamo pet  vrsta pasa samo za te svrhe:

Čivava- Drhteća stvorenja sa Napoleonovim kompleksom

Rasa stara kao sam Metuzalem, poznata je još od pre 3000 godina.  Maje, Inke i Asteci su imali svoje čivave, ali nismo sigurni da su ih žene tad stavljali u korpe od pruća dok su išli u kupovinu ribe na pijaci. Iako deluju malo i krhko, čivave su izuzetno hrabre, odane i potrebna im je (kao i ostalim rasama) odgovarajuća dresura i dnevna šetnja od minimum 45 minuta.  

Nije pas, ali beše hit!

Pinč- Doberman u S veličini

Ove, naizgled, opasne pse nazivaju “veliki pas u malom telu“ i često se preporučuje, kao i kod svih malih vrsta pasa, da ih ne razmazite. Razmaženi pinč nije pogodan ni za decu, ni za odlazak u pseći park. Inače ćete leteti kao Meri Popins sa razjarenim, lajavim kišobranom.  Poznavaoci ove vrste, ne iz mode, već iz zdravstvenih razloga preporučuju zimi pinčevima pseće kaputiće. Za torbe ih nismo pitali.

Toj pudla- Pamučni pas sa kikicama

Sećate se pesmice “Fifi“, u kome je pudlica imala veoma zahtevnu gazdaricu, koja je njeno ime pomenula barem dvesta puta? Fifi je imao uzicu od svile, nokte lila i mašnicu od tila, što bi se reklo,  upicanili su ga kao za Vrbicu. Većina vlasnika pudlica voli da ukrašava svoje ljubimce i čini se kao da i sami psi uživaju u tome, a malo njih zapravo zna da su pudlice lovački psi. I da je ove mini pudle imao čak i Luj XVI, davne 1780. godine.  On je jedino mogao na fino izvezen jastuk da ih stavi, jer njegov imenjak Viton živeo je mnogo godina kasnije.

Pomeranac- pokretni tepih od angore

Ovih meseci na YouTube-u poznavaoci pasa prosto se svađaju da li je internet senzacija u vidu malog, slatkog psa, čupave glave, zvanog Boo pomeranac ili čau-čau. Pomeranci su psi kojima možete praviti sve one pseće frizure koje ste godinama zamišljali da želite da napravite svom ljubimcu. Sigurno niste znali da hodaju “mačijim stilom“, odnosno, da se oslanjaju na prednji deo šape i kada hodaju po glatkim površinama, ne čuju se, baš kao i mačka. Dakle, sad znate ko Vam je maznuo sendvič dok ste otišli do frižidera po kečap.

Kineski ćubasti pas- Ružan na sladak način

Ima titulu najružnijeg psa na svetu i jezik mu ponekad visi iz usta, ali kako ne voleti njegov karakter? Svi će se okretati za Vama, upirati prstom, ali samo ćete Vi znati da mali Kvazimodo ima najveće srce na svetu. Izuzetno su nežni, druželjubivi i hrabri.  Ono što je veliki plus jeste da nemaju pseći miris, nisu podložni buvama ni krpeljima. Ako ništa drugo, njihova pojava je odlična zaštita od kradljivaca Vaše torbe.

Šalu na stranu, znamo da je lepo ići u korak sa vremenom i modom, ali da li biste vi voleli da vas stave u neku vreću i nose po gradu? Pas je, bez obzira na veličinu, biće koje želi dve stvari od Vas: da mu budete vođa i da ga volite najviše na svetu. I kao što je neko jednom rekao:

Ako verujete u raj i pakao, onda će svaki pas kojeg ste poznavali biti u raju. Ljudi će tamo biti vrlo, vrlo malo.

One Reply to “Top pet pasa koje žene nose u torbama”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *