Tina Tarner: Šta ljubav ima sa tim?

Tina Tarner je rođena 1939. godine kao Eni Mej Bulok, u američkoj državi Tenesi. Poznata je po velikoj energiji kojom podiže atmosferu na koncertima, prepoznatljivom vokalu i veoma uspešnoj karijeri. Kao mlada tinejdžerka Tina je pevala po noćnim klubovima ne zarađujući puno para. Sreća joj se osmehnula kada ju je primetio gitarista, Ajk Tarner. Veoma brzo, Tina se priključila njegovoj grupi kao prateći vokal. Kako je vreme prolazilo bilo je jasno da je odnos između Tine i Ajka mnogo dublji od profesionalnog, te se par venčao nakon dve godine uspešne muzičke saradnje.

Zahvaljujući njenim vokalnim sposobnostima, grupa je postajala sve popularnija, a Tina veoma cenjena umetnica. Počeli su da nastupaju kao predgrupa popularnim bendovima, kao što su Roling Stonsi. Nažalost uspeh i slava je uticala na odnos bračnog para. Svojim žestokim svađama i nesuglasicama su punili žutu štampu i posle duge drame, par je konačno odlučio da se razvede 1975. godine. Iako je Tini raskid teško pao, ubrzo odlučuje da nastavi sa solo karijerom i to upravo u toku održavanja nijhove zajedničke turneje.

Solo karijera počinje ubrzano da se razvija, odmah nakon njenog učešća u Britanskom projektu BEE. U programu je Tina pevala popularni hit grupe The Temptations – “Ball Of Confusion”. Ovo je bila ključna prekretnica u njenoj karijeri, sreća joj se osmehnula i svaki njen sledeći uspeh joj je donosio slavu i popularnost, o kakvoj mnogi mogu samo da sanjaju.

Pored velikog talenta, Tina je imala dobar osećaj kako da zaradi pare. Odmah nakon snimljenog albuma, Tina bi odlazila na svetske turneje, gde je svoje fanove zabavljala velikom energijom i posebnom povezanošću koji je ostvarivala sa publikom. Oni koji su imali tu sreću da prisustvuju nekom njenom koncertu, mogu sa velikim ponosom reći da će se njene energije i celokupne atmosfere sećati celog života.

Nadam se da vas je ovaj mali tekst podstakao da pustite neke pesme čuvene Tine i prepustite se čudnoj mešavini R&B-a i roka, koji ova umetnica odlično uklapa. Pored mnogo dobrih hitova, ja bih uvek izdvojila ovih par pesama : ’We Don’t Need Another Hero ’, ‘What’s Love Got To Do With It’, ’When The Heartache Is Over’, a svakako ne treba zaboraviti onu legendarnu ’Cosa Della Vita’, gde je zapevala u duetu sa Eros Ramacotijem.

Tina danas vodi miran život u Švajcarskoj, u gradu Cirihu. Nakon što je prihvatila budističku veru, odlučila je, na razočaranje svojih fanova, da ne ide više na turneje širom sveta. Smatra da su dani njene slave prošli i da je vreme da svoju starost provede u miru, mada se rado seća svojih uspeha , turneja i brojnih koncerata koje je održala tokom svoje veoma uspešne karijere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *