Teleći dar mar

Rukola, sveži peršun, orasi…to je bio početak mog planiranog ručka za vas.  Na sreću ili žalost, nasamarila me ta slatka, neočekivana, pikantna spontanost  i bi mi neodoljivo da ne podelim sa vama jedan ukusan i estetski nesavršen ručak.

Pre dva dana, dok sam ispijala popodnevnu kafu sa drugarom, stiže mi SMS do moje Make:„Jesi li ručala? Hoćeš da dođeš da nam zbrčkam nešto?“ Prilično sam se iznenadila, jer Maka nešto ne pokazuje interesovanje za kuhinju, i shvatih da je porukica u sebi krila još nešto. 

– Šta mi nudiš?

– Iskreno, ne nudim ti ništa, nego imam u zamrzivaču neko meso što je mama poslala, pa ne bih da ga upropastim!

– Vadi da se topi, stižem za pola sata.

I tako počeše igrarije. Nemojte mi zameriti, ali recept koji sledi je obogaćen nizom nepreciznosti. Ipak je hrana stvar osećaja.

TELETINA

U startu bih se ograničila da je bolje da imate sveže meso, izuzev ako niste student, onda vam je sve oprošteno! Nisam ni sigurna koji smo tačno mišić jadne životinje posedovale, ali bilo je skoro sasvim nemasno. Po mojoj slobodnoj proceni imale smo oko 700-800g.  Isecite meso na tanke filete.  Bilo bi poželjno da meso „izlupate“, jer ukoliko to zaboravite, meso se neće topiti u ustima, biće jednostavno mekano.

SMESA  

SENF – 100g ; preporučujem pikant. Na kraju se ljutina neće osetiti, samo jača aroma        

MARGARIN – mi smo uzele mlečni. Verujem da bi se i puter odlično snašao u ovoj ulozi. Otprilike jedna velika kašika

CIMET- ovo je moja umetnička sloboda. Inače, redovno dodajem u meso. Ako ne preterate, samo ističe ukus mesa

MED – Makina umetnička sloboda.  Otprilike jedna kašika.  Isključivo livadski! Šalim se, šalim se…

Sve sastojke za lepo umutite dok smesa ne postana homogena.

Meso uvaljajte u smesu, a zatim komade ređajte jedan do drugog  u posudu.  Ako ima više, napravite slobodno drugi „sprat“. U zavisnosti od količine odaberite posudu. Jedino je bitno da meso konstantno bude u sosu, da bi ostalo sočno. Vatrostalna posuda, ili naš metod sa zavijanjem u foliju, ali ne sasvim, da bi ipak malo vazduha ulazilo i napravilo po površini koricu.

Rernu zagrejete na 180 stepeni, ubacite meso, i dok ispijete 2 viskija i napravite salatu biće gotovo.  Znači nekih 40 minuta.  Svakako proverite da li je lepo potamnelo.

Za garnir preporučujem kuvane krompiriće sa malo putera, soli i mirođije (po mogućstvu sveže), jer je meso prilično jako. Mi smo ovde imale jednu improvizaciju, ali neću vam otkrivati detalje,  nije današnja tema.

Naš konačan utisak je da smo virtuozi u kuhinji, ali, priznajem, mi smo malo subjektivne.  Zato nam je Iv, Makina sestra, rekla da je ukusno, ali je imala i malu zamerku.  Naime, med nije primetila, a preterali smo sa cimetom. Ne znam, možda je samo zato što joj se načelno nije dopala ideja dodavanja cimeta, a možda i jesmo preterale.

Zar je bitno?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *