Svetski dan čega?!

Širom naše planete slavi se svašta otkako je sveta i veka. U današnje vreme obeležavamo dane voda, šuma, omladine, zaštite raznih vrsta životinja, imamo dane raznih bolesti, prava potrošača, dece, starih lica, muzike…

Sve ovo deluje nekako sasvim normalno i obično, ali ima i onih malo neobičnijih povoda za proslave.

Žene su u današnje vreme veoma samostalne u svakom pogledu. Sve je manje onih koje sanjaju o princu na belom konju, mnoge čak više ne razmišljaju ni o braku, pa ni o deci. Ipak, ako ste pristalica neke tradicionalnije varijante porodice, 29. februar je Dan kada žene zaprose muškarce. Istina je da je samo svaka četvrta godina prestupna, ali nije to tako strašno. Ovaj dan je dobra uvertira za 8. mart i proslavu poznatog praznika. Ukoliko ste voljne da preuzmete inicijativu, samo napred. Žene znaju šta žele, ma šta muškarci o tome mislili.

Danas se gotovo na prste jedne ruke može izbrojati koliko pisama primimo ili napišemo. Nekadašnje zamišljene dame koje su satima sedele nad papirima, pisale romantične reči svojim ljubavima, a onda ih krišom slale po nekome, ostale su u starim romanima i na trakama davno snimljenjih filmova, a zamenile su ih devojke koje vrlo odvažno muškarcima stavljaju do znanja šta žele od njih. Ukrasne kutije za čuvanje pisama, papira, čitave stolove namenjene isključivo pisanju, zamenili su mobilni telefoni i računari, ali se i dalje ipak 11. maj proslavlja kao Svetski dan pisanja pisama. Ako niste skoro, napišite neko pismo ili pošaljite razglednicu. Bar u znak sećanja na neka davna vemena.

Bez obzira na činjenicu da li se slažemo ili ne sa Daglasom Adamsom da je peškir najkorisnija stvar na svetu, ovaj predmet je upravo zahvaljujući njemu dobio svoj dan koji se proslavlja 25. мајa, a zove se sasvim jednostavno Dan peškira.

Jedna od gadnijih scena je videti kako se nekome šišmiš upleo u kosu. U najboljem slučaju morate da ošišate veći pramen kose, a možda i skroz skratite svoju frizuru. Drage moje, verovale ili ne, i oni imaju svoj dan, a to je 21. septembar kada se obeležava Međunarodni dan zaštite šišmiša.

22. septembar je Svetski dan slavljenja online života. Nema mesta čuđenju, ali zanimljivo je videti da se i to proslavlja.

PMS, najčuvenija skraćenica u ženskom svetu i ona koju izgovaramo sa dubokom empatijom jedne prema drugima, a muškarci sa antipatijom. Kada sve to prođe, ulazimo u poznije godine, a 18. oktobar je Svetski dan menopauze. Sve nas ovo čeka pre ili kasnije pa se neću začuditi ako čujem da i ovo neko proslavlja.

Mi imamo 08. mart, a muškarci 03. novembar kada je Svetski dan muškaraca. Da ne kažu posle da postoji diskriminacija.

I za kraj najčudniji, ali i najlepši povod za obeležavanja je 22. decembra kada je Svetski dan orgazma. Nema potrebe da išta objašnjavamo. Sve znamo da je ovo super stvar, a da li je potrebno da dobije svoj dan…neka svako proceni.

Šta to beše orgazam…

Toliko je raznih povoda i prilika pa zašto onda ne proslaviti.

One Reply to “Svetski dan čega?!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *