Sve ima svoju cenu!

Nedelja. Moj jedini dan za odmor. Stoga mi je i omiljeni dan u nedelji. Pozvala sam Nelu na piće, mislim se, nisam je dugo videla. Ima dečka, pa zato. Bez dvoumljenja i lažnih izgovora odmah je pristala.  Čudno.

Obično, kada bih je nazvala rekla bi mi kako mora mami da obavi pijacu i neke poslove po gradu, da ide za Beograd ili da se vidi sa dečkom, baš im je neki poseban datum tog dana. Slegnem ramenima, ni ne komentarišem njen odgovor.

Najviše volim kad mi kaže: “Ti imaš previše slobodnog vremena, a i nemaš vezu  pa ne razumeš taj odnos.”’ Bože, ako nemam dečka ne znači da ne znam sta znači biti u vezi i kako to funkcioniše. I nije istina da imam previše slobodnog vremena, ja sam samo dobro organizovala svoj dan.  To što ona i Pavle moraju da se vide 3 puta na dan, što čini nekih  6h od ukupnih 24, od čije razlike oduzmem vreme za spavanje i posao, njoj ostane tri sata za razonodu i sebe. E pa žao mi je, sama si birala. Ja sam sebi ipak na prvom mestu. I meni je potrebno malo više od 3 sata za sebe.

Fotografija: Lela Radulović

Model: Philip Pharrell

Elem, našle smo se kao i uvek u ,,Maši’’. Malo sam kasnila, ali kada sam videla Nelu kako sedi u bašti i pali jednu cigaru za drugom, učinilo mi se da sam sa našim prijateljstvom debelo okasnila. Odlučila je da unese novine u svoj monotoni život ( Pavle – posao – Pavle- mama- Pavle) pa je rešila da propuši?

Ljubazno sam je pitala kako je, aludirajući na to šta predstavlja taj “Eve” u njenim ustima, na šta mi je ona odgovorila: ,,Pomaži, raskinula sam sa Pavlom.’’ Ja još nisam popila ni jutarnju, a ona me je već raspalila novostima.

– Draga, ostavi cigare, ne znaš ni da ih držiš, a što se tiče Pavla – pomirićete se, ne uzbuđuj se.

– Pa i ja mislim da hoćemo, samo sad sam malo ljuta na njega pa hoću da ga mučim, ipak nije u redu što kuca sa drugim devojkama na Facebook-u.

Da li je to sasvim normalna stvar da momak, koji je skoro pred venčanjem, chatuje sa nekoliko riba svaku noć . I čekaj, ona je sada spremna njemu to da oprosti i očekuje da on to neće ponoviti? Ma daj! Mi žene danas imamo ogroman problem. Ogromna količina nesigurnosti kulminira u nešto što bih nazvala gubitkom samopoštovanja. To koliko mi možemo nisko da padnemo, to nema nigde. Danas se prevara oprašta dok pukneš prstima, čak mislim da je postala sastavni deo veze. Nebitno što ovde  nije reč o prevari,  već o nekom virtuelnom upoznavanju, znajući Pavla on je spreman i na korak dalje od toga.

Nije mi se dopalo kada su se on i Nela upoznali i rekla sam to, kako njoj tako i njemu, ali šta ja znam, ja sam celog života sama u svom poslu, bez momaka, a kamoli veza. Tada moji saveti nisu bili dobrodošli, a danas cvili za istim. Kakav ona savet očekuje od mene kada me ionako neće poslušati, već će otići kod onog šmokljana, što ceo dan sedi u kući i živi na njen račun, da moli za pomirenje. I to će od cele ove situacije da napravi novu. Ispašće kako ga je ona odgurnula od sebe drugim devojkama i izvinjavaće se i preuzeće krivicu. Znam, sve znam.

To ti je to kada ja nisam imala vezu, ali sam njenu proživljavala kao da je moja. Ta veza traje već godinama, zbog količine dosade koju ima, možda čak i vekovima. Da ne preterujem, ta veza je jedna navika, u kojoj niti ima ljubavi niti ima poverenja. Ne znam ni kako stoje sa seksom, a nešto me baš i ne zanima.

Pavle u svoj toj svojoj smotanosti i lenjosti manipuliše Nelom.  Onaj osećaj kada dođem kod njih, a on pun sebe sedi na trosedu i vikne: “Nela, pivo’’, a ona dotrči i sve ga pomazi po glavi – metak! Ja sam se zaista trudila da doprem do nje i da njeno razmišljanje preusmerim na pravi put, ali mislim da me nije dobro razumela.

Dok sam joj pričala o tome kako mora da prvo poštuje sebe i da sebi samoj bude na prvom mestu, ona je kucala Pavlu poruku da joj nedostaje. Samo sam je pogledala i odmahnula glavom. Demonstrativno ustajem od stola i krećem. Ne mogu, sita sam i sebe, još i njeni problemi. Jer koliko god se trudila da joj pomognem shvatam da tu pomoći nema. Mora da sedne da raskrsti zdrava veza ili psihijatrija, jer to njihovo vodi samo ka tome. Uspela sam samo da izustim: “Čujemo se kad ohladiš glavu’’. Sedam u taksi i gledam nju kako opet kuca poruku. Ne verujem! J… je Pavle ! Eto ti Pavla pa živi dosadni život sa njim, propusti sve ono sto ti život nudi, putovanja, zabave, nove likove, zbog par romantičnih filmova i kokica svake večeri sa njim. I onda neka mi neko kaže da to nije navika.

Prošlo je neko vreme, ja sam se zadesila na Zlatiboru kada me je nazvala i saopštila da se seli i da je odlučila da menja neke stvari u svom životu. Svoj posao, svoj grad, svog Pavla, svoju majku. Sve napušta. Malo me je zatekla, da u trenutku kada sam krenula da je pozovem da mi se pridruži, ona mi je rekla da joj otvorim vrata. Strčavam niz stepenice i otvaram, kad ono… Nova Nela. Nova boja kose, novi stil oblačenja i novi osmeh. “Eto vidiš, poslušala sam te, nastavljam dalje bez Pavla, selim se u Milano, imam novu ponudu za posao. Imaćeš gde da šopinguješ. A sada se sređuj, idemo u provod!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *