Studentski kolač

Kišu ne mogu da podnesem, a ona pada, i pada, i pada. Imam neopisivu potrebu za nekim slatkišem. Nema sile da izađem sada napolje do kioska po onakvom pljusku. Znam da imam brašno, šećer i kakao i možda za jednu kašiku džema. To definitivno nije dovoljno da napravim palačinke, a nisam ni raspoložena da stojim pored šporeta pola sata.

Svi su zaspali, a ja hoću da odgledam film i da pojedem nešto slatko. Ustajem iz kreveta i počinjem da otvaram viseće elemente u kuhinji u nadi da ću “naleteti” na još nešto što bih mogla da upotrebim kao sastojak ili čak možda neku zaturenu čokoladicu. Nakon detaljne pretrage, nalazim još ovo: pola kesice praška za pecivo, malo kokosa i jaje. Uh, šta ću sa ovim?!

Kolač na brzaka

Setila sam se nečega. Dok sam studirala imala sam običaj da jedem kolač koji sam zvala 3 na 3. To je kolač koji sam prvi put smislila i jela dok sam spremala neki mali, ali dosadni ispit. Kada se setim učenja, setim se i tog kolača. Kao što sam naziv kaže ide svega po tri-tri šolje brašna, isto toliko jaja, 3 kašike džema, 3 kašike mleka. Zbog manjka materijala probaću sada 1 na 1.

Sastojci i priprema:

  • 1 jaje
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašika zejtina
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika džema
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašika šećera

Dodajem i malo kokosa, izmešam i sve zajedno sipam u pleh. Ono što obožavam kod ovog kolača je to što se sve ovo jednostavno sipa u činiju, izmuti mikserom 15-20 sekundi i ide u podmazan pleh, a onda 20 minuta na 200C. Ne stavljam prašak za pecivo u kolač jer često ostane nepečen, naročito ako se pravi veća količina od ove.

Ono što kolač čini potpuno studentskim je i činjenica da odlično ide uz kafu – veliku šolju crne kafe, naročito tokom ispitnih rokova. A može i uz sok ili čaj, zašto da ne.

Namestila sam krevet, sipala sebi sok. Nakon 20 minuta kolač je spreman! Film je počeo, a ja zadovoljna sedim i jedem svojih ruku delo, dok napolju pada kiša. Slatko u stomaku, sunce oko srca. Kiša? Ne bih rekla.

2 Replies to “Studentski kolač”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *