Staviti sve na kocku

Potraga za srećom u Srbiji, naročito poslednjih godina kada je broj siromašnih sve veći, velika je i koriste se brojni načini.  Različita istraživanja pokazuju da su razni oblici igara na sreću, kao način potrage za izlazom iz teške finansijske situacije,  doživeli ekspanziju u poslednjih petnaestak godina.

Desi se ponekad da dobitak na kladionici ili u nekoj drugoj igri bude veći od prosečne plate. Dešava se i da taj dobitak  pokrene novi talas klađenja, ali retki su slučajevi da se taj talas završi u “plusu”. Naprotiv, veća je mogućnost da se uđe u  začarani krug zavisnosti od kockanja, koja otvara čitav niz problema – od toga da osoba sve više vremena provodi kockajući  se, praveći velike pozajmice i dugove, preko porodičnih problema, koji se mogu završiti i razvodom, do gubitka prijatelja i  podrške porodice, ili u najtežim slučajevima samoubistva.

kocka

Kockanje i zavisnost od kocke se i u našem društvu sve više nameću kao problem. Neke evropske zemlje iznose podatke da  50.000-100.000 ljudi ima problem sa kockom u svojim sredinama. Zvanični podaci kod nas ne postoje, ali problem je tu. Za razliku od nekih drugih bolesti zavisnosti, poput alkoholizma, kockanje je skriveno i teško ga je primetiti.

Internacionalna organizacija nastala u SAD – Gamblers Anonymous ovako određuje osnovne karakteristike patoloških  kockara: “To je simptom emocionalne rastrojenosti. Faktori koji su uključeni u ovo stanje su: nesposobnost da se prihvati  realnost, emocionalna nesigurnost, nezrelost i nedostatak samopouzdanja. Kockar se najbolje oseća kada se kocka. Mnogi  psihijatri smatraju da patološki kockari imaju potisnutu potrebu za samouništenjem. Kockari sa ovim problemom žele da o  sebi stvore sliku dobre ličnosti, oni žive u svetu snova koji zadovoljava njihove emocionalne potrebe. Međutim, po pravilu,  nikada se ne dosegne onaj dobitak koji bi omogućio da kockar ispuni snove o bogatom i lagodnom životu, verovatno zbog  toga što uvek oseća potrebu da može da dobije još veći dobitak”.

Naučno objašnjenje je i da su patološki kockari zavisni od adrenalina koji se luči u većim količinama prilikom kockanja iako  prema sistematizaciji bolesti zavisnosti koju je načinila Svetska zdravstvena organizacija kockanje ne ulazi u istu grupu u  kojoj su droga, duvan i alkohol, patološko kockanje se leči po sličnoj metodologiji. Kada se utvrdi da pacijent ima problem sa  patološkim kockanjem, lečenje traje oko dve godine, a u slučajevima težih oblika zavisnosti, može trajati i duže. Statistički podaci, međutim, govore da se nakon lečenja, oko polovine teških slučajeva vraća svom poroku, jer ne postoji lek kojim se  ova bolest može u potpunosti iskoreniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *