Šta žene žele?

O ženama su zborili mnogi. Postavljale su se teorije. Da je varjača bolji lek od valijuma, seks bolji od varjače, a od seksa – šoping. Teorije o ženi kao mitskom biću. Da li je boginja setve ili žetve.

Sve dok se bavi kućnim poslovima, prihvata se slepo tumaranje. Pokušavši samu sebe da dokuči, svoje organe (pa i mozak, što da ne) i osećanja, ženski um, filozofkinje, feministkinje, kapitalistkinje su pokušale da postave temelj svojim definicijama.

Fotografija: Lela Radulović

Model: Sandra Mišić

„Žena ne sme pasti u nemilost mužjaka!“, vikale su jedne. „Ženi je najbitnije obrazovanje, samim tim nezavisnot, a samim tim ekonomska moć, a samim tim i sloboda izbora seksualnog opredeljenja, mesta stanovanja i donatora sperme za njeno dete!“, vikale su druge. „Žena je majka primarno, ljubavnica seknundarno. Ostale pozicije se jednako dele sa muškarcima“ pretpostavljate – proklamovale su treće. I tako u nedogled.

A ono što žene stvarno žele? Zavisi kojim danom u nedelji pitate.

Sreda – klasičan primerak poluupešne ženke, društveno prihvatljivog obrazovanja i veroispovesti obukla je svoje najlonke, suknju i obula sive cipele. Danas je dan sivog kostima. Okrenula se ka oskudnom ormaru i opsovala „pička mu materina, pa kad ću kupiti već jednom kombinezon u nekoj drugoj boji?!“ te se besno udaljila od naslaganih ofingera i otišla u kupatilo. Tu ju je sačekao isti nedostatak šminke. „Majku mu!“.

Četvrtak – dan uoči petka, primetila je ona dok je gledala kalendar. „Bliži se kraj meseca. Treba kupiti novu hranu za onu tupavu mačku, koji sam je moj i kupovala.“ Mislila je ona, dok su joj se obrve, kao francuska harmonika, širile i skupljale. Ako nastavi tim tempom da razmišlja o mački, trebaće joj nova tuba antiejdžing kreme. „Struju nisam platila! Joj ni komunalije!“ – gubila je strpljenje i podigla slušalicu. Danas je nosila sivi kostim sa braon kajišem i braon cipelama. „Šefe, kad ste rekli da će plata? Aha, aha, aha. Aha. Pa to znači da neće za još pola meseca? Pa šta ja da radim sa onom mačketinom u mom stanu?! Treba to nahraniti! Da, da, razumem, ne, ne, naravno da želim da radim. Da,a li i vi morate shvatiti. Da, da šefe. Izvinite.“ – dođavola, izustila je.

Petak – „Nije draga, kažem ti, nije me zvao. Znam, ne moraš mi ništa pričati. Strašno, kažeš tako, a? Koji majmun, ne verujem. Pa ona je baš fina devojka. Ma daj, taj skandal je daleko iza nje. Znam ja nju, njena mlađa sestra je bila u vezi sa bratom one iz kancelarije preko puta mene. Nije, neću ga zvati. Neću kad ti kažem! Idi, bre, ženo što si dosadna, evo, dobro, zovem ga.
„Ćao, šta radiš? Ništa, a? Pa ni ja, iskreno. Aha, aha, dobro dobro. E, pa zovem te da te pitam da li si možda za neku večeru večeras? Aha, aha, pa dobro sačekaću ja. Da, naravno, ne brini se, imam ja razumevanja. Ma znaš ti da ja nisam kao druge. Da, da, pa ništa, ti kad odvedeš Cvrleta kod veterinara, ti svrati posle toga. Važi, čekam te.“
„E, sad smo se čuli. Ma ništa, šta ti je. Loži se. Naravno, rekla sam ti da ćemo se videti. Aha, ma ne, nego ne može da ide na večeru, mora kevu da vodi do lekara, neki privatnik, pa će svratiti u povratku. Pričam ti sutra šta je bilo. Ćao!“

Subota – Ležeći na levoj strani, okrenuta ka muškarcu od sinoć, bala joj je curila na posteljinu. Zagolicala ju je, pa je u snu rukom obrisala i nastavila sa spavanjem. Probudio ju je komentar „E, legla si mi na čarapu, aj se malo pomeri.“ – žmirkajući u njega, osetila je grebuckanje u oku. „Imaš neki krmelj tu“ – reče i gurnu je u stranu. „Bila si dobra sinoć, izvini što sam došao kasnije. Zvaću te.“ Trljajući oči i rastežući se zavodljivo, nasmešila se „Ovaj put očekujem da me pozoveš.“ „Hoću, obećavam.“

Neće me zvati.

Nedelja – Zašto nemam više para za izlaske? Zašto nemam bolje društvo za izlaske? Zašto ona ćurka Ivana ima dečka, a ja ne?

Ponedeljak – „Foldirajte ove papire i arhivirajte ih koleginicie.“ Pogledala je hrpu, „Ali, to nije moj posao“. „A čiji je?“ „Je l biste bar angažovali nekog pomoćnika za mene?“ „Ne“.

Utorak – „Želim iz ove kože“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *