Šta uraditi pre početka bilo kog programa vežbanja

Još jedna od mnogobrojnih prednosti života na ovim prostorima je to što smo, verovatno zbog „svestranog“ školskog sistema, sa mnoštvom preobilnih informacija, za razliku od „glupog“ američkog usmerenog, sposobni da se razumemo i sve najbolje znamo o strukama koje nisu naše.  Kao profesor sporta, usmeren na oblast – rekreacija u svim svojim oblicima, primetila sam da je vežbanje i ishrana nešto u šta se svi veoma razumeju, počevši od vlasnika teretana, koji nemaju nikakve veze sa strukom do nosioca diploma prirodnih nauka. Svako je slobodan da sa svojim telom i umom radi šta poželi, ali bitno je da imamo svest o tome da je svako stanje i  potencijalni problem rešiv, ukoliko pokucamo na prava vrata.

Naravno, da bismo odrasli u svesne zdrave ljude sa pravilnim navikama, potreban nam je neko stariji od nas ko je dovoljno razuman da shvati šta treba da se preduzme po pitanju usvajanja zdravih navika.

Fascinantno je to što se nižim razredima uvode predmeti koje deca uče napamet, a verovatno ih mnogo ni ne zanima nešto što je možda imaginarno ili nešto što je uređeno ovako ili onako u okruženju gde je „uređeno“ misaona imenica. Nažalost, u osnovnoj školi nisam imala predmet “domaćinstvo”, ali se sećam  impresija starije sestre koja je na tim časovima naučila različite praktične stvari o hrani, o tome kako se prave palačinke, štrika šal i slično. Pozitivan pomak je da se sada u nekim vrtićima kroz kreativne igre, deca uče o značaju pravilne ishrane. A poznato je da je najbolja vrsta učenja, učenje kroz praktične primere.

Fotografija preuzeta sa: Strengthtrainingtechniques-npt.com

Kao stručnjak za rekreaciju, trudim se da svoje klijente edukujem i vodim kroz program zdravog vežbanja, gde nije – teško- ono što nam je potrebno da bismo postigli cilj, već zabavno, dinamično, lepršavo. I rezultati nikad nisu izostali. Po pitanju ishrane, domena koji me veoma zanima uputim ih u neke opšte stvari o principima pravilne ishrane, kao i koje namirnice kombinovati, o periodu kada se unose i razmaku između istih kako bi telo na najbolji mogući način iskoristilo sve što mu je potrebno.

I tu se moja priča o ishrani završava, jer ja nisam nutricionista. Kada čuju da neko ide kod nutricioniste, često pitaju šta sa osobom nije u redu i od čega boluje. A  kao paradoks, sprovode dijete iz časopisa i od raznih autora, koje su za široke narodne mase i time podcenjuju sebe, jer smo svi mi jedinstvene individue i ne funkcionišemo isto.

Kao sjajan primer navela bih jednog dragog vežbača koji  je pokušao svoju liniju da „dotera“ sa vežbama. Po prirodi veliki gurman nije posebno promenio način i navike u ishrani. U toku godine uspeli smo da samo vežbanjem dovedemo kondiciju na viši nivo i došlo je do preraspodele telesnog sastava, međutim, po prestanku vežbanja, sve se vratilo na staro. Ishrana i vežbanje idu u paketu, ali ishrana je u na prvom mestu, jer vežbanjem nikada ne možemo da potrošimo onoliko energije,   koliko možemo da unesemo hranom.

U domu zdravlja od svoje doktorke opšte prakse zatražila sam uput za pregled kod nutricioniste. Poznato je da hranom sve može da se reši, pa sam tako i bila vrlo zainteresovana da se pridržavam svega  što mi doktorka bude rekla, kako bih se rešila dosadnih alergija, koje mi smetaju već nekoliko godina i koje su svake godine sve intenzivnije, kao i problema sa sinusima i glavoboljom.  Preporučila sam i vežbaču da uradi isto to. Dočekala me je prijatna doktorka Fito nutricionista. Pregled je trajao sat i po vremena, uz detaljno školsko objašnjenje zbog čega i šta se dešava kada se nepravilno hranimo i kombinujemo namirnice. Program je trajao mesec i po dana, do sledeće kontrole. Za to vreme nisam imala glavobolju i reakcija na alergene je bila smanjena. Doktorka je svojim predlozima i savetima značajno popravila moj imunitet.

Fotografija preuzeta sa: Wowredskins.com

Dragi vežbač je dva meseca pre pregleda samoinicijativno potpuno izbacio hleb i testo,  po uzoru na kolegu koji nije sa ovih prostora i koji je alergičan na gluten i mlečne proizvode. Moj savet da nije dobro potpuno izbaciti hleb (mislim na kvalitetan hleb od celog zrna, a ne na bela peciva, tj.  prazne kalorije), nije bio prihvaćen, jer se vodio logikom, da ako je kolega uspeo-uspeće i on. Naravno, doktorka mu je vratila crni hleb u ishranu, uz konstataciju da su pirinčane galete kojim ga je zamenio, ništa drugo do marketinški trik,bez nutritivnih vrednosti. Za mesec i po dana,uz program Fito doktorke, smršao je 7kg. U neverici kako su rupice na kaišu počele da se smanjuju, shvatio je da je struka ipak struka. Otišao je na kontrolu i nastavio sa novim programom održavanja zdrave telesne težine.

Ono što je dobro da doktorka nije opterećivala sa merenjem i gramima. Samo opisno, koje debljine kriška hleba, parče mesa, tanjir povrća… I glavna stvar je ono što već svi znamo: od svega po malo u jednom obroku, česti obroci, voće, povrće. I sve ima veću težinu kada nam to kaže stručna osoba u belom mantilu, koju smo procenili kao razumnu, koja nam je posvetila pažnju i nije nam strogo rekla nemoj nikako da jedeš čokoladni mus i štrudlu sa makom više nikada.

Dakle i za neverne Tome, rešenje uvek  postoji, a mi u svojoj struci treba da težimo da budemo najbolji i da poštujemo različita mišljenja, kao i da procenimo koga ćemo da slušamo, a koga ne i da to na najprijatniji mogući način otvoreno i argumentovano  kažemo.

A najbitnije od svega je kako usmereni Amerikanci vole da kažu: Practice what you preach !

I naravno to zadovoljstvo da možete da kažete: „Lepo sam ti rekla“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *