Šta je life coaching?

Ja sam diplomirani psiholog. Počela sam da se bavim life-coachingom, životnim treningom, zahvaljujući mojim prijateljima. Družeći se i razgovarajući sa njima, shvatila da sam ja onaj „najbolji drug“ , neko ko je uvek tu da sasluša i pomogne. Da li je u pitanju moja urođena empatija, ili možda činjenica da svojom pojavom ulivam poverenje, ne znam. Oduvek sam tokom druženja bila ta koja je slušala druge, kao da nisam imala svojih problema. A jesam ,naravno. Radeći na sebi godinama, boreći se sa raznim izazovima, uspela sam da ovladam novim obrascima ponašanja, koji su mi doneli zadovoljstva u raznim oblastima života. I sad sam „najbolji drug“ svim svojim klijentima.

„Bukvalno je tačno da najbolje ostvaruješ sebe pomažući drugima da se ostvare“- Napoleon Hil.

Dakle, life-coaching nije savetovanje. Life coach, životni trener Vam neće reći kako da rešite problem. On će Vam pomoći da razumete kako je do problema došlo i da sami pronađete rešenje. Pomoći će Vam da definišete cilj i da ga postignete. Stalno će vas ohrabrivati i pružati podršku. Pritom će Vam uvek iskreno reći šta možete, a šta ne. Pomoći će Vam da svoju uspavanu energiju probudite i da je iskoristite na najbolji mogući način. Vaša sreća je tu, samo treba da je prepoznate i zgrabite.

Izvor fotografije: Sunerastyle.com

Life coach, životni trener nije ni psihoterapeut. Nećete pričati o svojim potisnutim problemima i pokušavati da u prošlosti pronađete razloge za svoje ponašanje. Life coaching, životni trening je proces koji se dešava sad i ovde. Osoba se ne posmatra kao bolesna, razbijena, već kao kreativna, celovita, sposobna. Zadatak life coacha, životnog trenera, je da Vam pomogne da iz stanja u kome se nalazite dođete u stanje koje sebi postavite za cilj. On zdravoj, sposobnoj osobi pomaže da postigne viši nivo funkcionisanja.

Ono u čemu life coaching, životni trening postiže najbolje rezultate su razne oblasti svakodnevnog života:

– upravljanje vremenom ( npr. ako Vam uvek nedostaje vremena za bavljenje stvarima koje volite)

– upravljane novcem (nikad nemate dovoljno novca za sve što želite)

– razumevanje partnerskih odnosa (stalno osećate da ste Vi taj ko u Vašoj emotivnoj vezi daje više)

-razumevanje odnosa u porodici (uvek Vam se činilo da Vaša sestra ima veću naklonost Vaših roditelja)

– nezadovoljstvo poslom i karijerom (ne napredujete na poslu,ili se bavite nečim što Vas ne ispunjava)

– nedostatak energije za novi početak (hteli bi ste da počnete ispočetka ,ali ne znate kako)

– otklanjanje loših navika i stvaranje novih, dobrih (imate višak kilograma i nikakve dijete ne pomažu)

– lakše donošenje odluka (stalno govorite sebi:“Misliću o tome sutra.“)

– poboljšajte komunikaciju sa drugim ljudima (svaki Vaš razgovor završi svađom).

Life coachingom, životnim treningom, dobijaju razni pojedinci:oni kojima nedostaje samopouzdanje i samopoštovanje, oni koji hoće da napreduju, koji hoće da nauče da se što bolje nose sa stresom, oni koji hoće da unaprede svoje odnose sa drugim ljudima, oni koji žele da razumeju sebe… verovatno svako.

Mislim da je bitno da ljudi shvate da neke stvari, ipak, ne mogu sami. Kao što idete kod frizera (ne šišate samu sebe), zovete majstora kad Vam se pokvari neki aparat u kući i sl, tako potražitelife-coacha, životnog trenera, kad osetite da ste „zarobljeni“, da dalje ne možete. Na taj način ćete postaviti realnije ciljeve, naći svrsishodnija rešenja, sebe ćete shvatiti ozbiljnije i uvek ćete uraditi više nego što bi ste uradili sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *