Srce mi je tamno kao noć

Odsečno sam podigla ruku i zaustavila taksi uz škripu guma. Bejah na vrtoglavim potpeticama, a telo mi se gibalo u crnoj haljinici sa resama. Uhvatila sam ručku i povukla vrata. Kožna sedišta. Pogledala sam u retrovizor i ugledala taksistu kako se zanemelo preznojava. Tiho sam prošaputala: „Terazije!“ i oblizala krvavo crvene usne.

Probijajući se kroz ulice velegrada, taksista je i dalje u odrazu hipnotisano odmeravao moje grudi. Nezainteresovano sam posmatrala terase Beograda kroz mutna stakla automobila. Zaustavljajući se, on mi se nesigurno obrati: „Stigli smo.“ Pogledavši ga otrovno, spustio je pogled i uzeo novčanicu koju sam mu dala. „Zadrži ostatak!“ – arogantno rekavši izvukla sam se iz kola.

Dok sam prilazila ulazu, opazila sam da mi u susret ide visoka silueta. Dođoh do vrata i uhvatih se za njih. U skoro istom trenutku, upitno je visoka prilika stala naspram mene. „Dozvolite mi!“ izustio je, skoro pa ubeđen da ću prepustiti. Dubok, siguran glas mi je zatreperio u stomaku, kao da zasvira kontrabas. Prihvatila sam ga opojno, ali drsko podigavši glavu. Prostrelila sam ga pogledom. Kroz guste trepavice i poluvlažne usne, uputila sam mu misteriozan pogled, ali se na tom putu susretoh sa gordim, zelenim očima. Osetih probadanje u stomaku, baš tu gde su leptiri svirali kontrabas. Znao je sve o meni, o mojim željama i mračnim tajnama. Video je bit moje duše i prepoznao sve moje slabosti.

   Fotografija: Lily Ann

Brzo sam spustila glavu i nestala u prašini svog straha. Ostao je iza mene, probijajući se kroz opojnost mog parfema, lupajući cipelama kao da dolazi da mi sudi. Kako je prokleto mogao da zna sve o meni kroz jedan pogled? Dok sam utišavala glasove u svojoj glavi, prišla sam šanku i pozdravila se sa prijateljem.

Sedeći nesigurno i zamišljeno, igrala sam se sa maslinama u čaši i trpela pogled na sebi. Ćutala sam. Glava pognuta. Moj sagovornik uživao je u slatkim rečima i džezu. Arogancija se istopila pod kiselinom njegove taštine. Pomislila sam kako želim da mi radi sve u tami bara. A ćutala sam kao kurva i krila se od njegovog pogleda.

Dok mi je niz grlo klizio gutljaj martinija, osetila sam dah na vratu. Struja zgrči moje telo – sedim tako ukočena. On je mene zavodio, za promenu. Ja sam bila paralisana, za promenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *