So Sabi – Samo Da Nam Bude Lepo

U Beograd je došao čak iz Zapadne Afrike, sada već davne 1982.godine, i umesto da postane diplomirani hemičar, Raul Alberto Dias se skoro dve pune decenije profesionalno bavi muzikom.

Njegov prvi bend „Baga Baga“ nastao je 1994.godine, a pet godina kasnije osnovao je sastav „So Sabi“. Velikim koncertom 25. maja u Domu sindikata So Sabi će obeležiti 15 godina postojanja na muzičkoj  sceni. To je ujedno bio i povod da sa Albertom porazgovaramo ne samo o koncertu, već i o nekim novim projektima i daljim planovima.

Počevši od samog naziva benda, pa do odabira datuma za Vaš koncert, sve je puno neke lepe simbolike. Recite nam na samom početku otkud baš naziv So Sabi, i zašto 25.maj?

Preuzeta iz kreolskog jezika, a portugalskog porekla, reč So Sabi je skraćenica reči somente saboroso, što u prevodu znači samo da nam bude lepo. To je ujedno i neki naš moto kojim se svih ovih godina i  vodimo. Što se datuma tiče, prvobitni plan je bio da koncert održimo 18.maja, ali zbog predstojeće Evrovizije, koncert smo pomerili za 25. maj. Znam da je taj datum u nekadašnjoj Jugoslaviji slavljen kao  veliki praznik, ali isto tako taj datum se i u mojoj domovini obeležava kao praznik. To je Dan ujedinjenja svih afričkih zemalja.

Prepoznatljivi ste po brzim latino ritmovima. Koncert koji najavljujete nosi naziv Hot Brazilian Night, a publika može da očekuje vrelu brazilsku atmosferu samim tim što će kao gosti na koncertu nastupiti i  plesna grupa brazilskog plesa MANTOCK INTERNATIONAL. Kako je došlo do vaše saranje, i koga još od gostiju najavljujete?

Do naše saradnje došlo je spontano, kada se tokom našeg nastupa na festivalu Exit jedna devojka popela na scenu i počela da igra. Saradnja se vremenom razvijala i dovela do ovog koncerta. Najviše zbog njih  sam i pristao na ovaj koncert. Osim njih na našem koncertu, kao gosti, pojaviće se i TIMBAO, plesna škola salse i ostalih kubanskih ritmova, koja nastupa sa nama i u klubu White & Stay, zatim gudački  kvartet White witches, čija je nekadašnja članica naša sadašnja pevačica Marija, a tu je i kubanski porodični bend, čiji sam član i ja , a zove se REY BENY.

 Karnevalska atmosfera i sam karneval najčešće su asocijacije na Brazil. Da li ste prisustvovali velikom karnevalu u Riu?

Nažalost, još uvek nisam, ali ono što je malo poznato jeste da su mnoge zemlje koje su bile pod vlašću Portugalaca, npr. Gvineja, Angola, Monzambik, Zelenortska Ostrva, nasledile tu karnevalsku tradiciju i u  tim zemljama se istovremeno kada i u Riu održavaju karnevali. Voleo bih da dodam, da osim karnevala mene za Brazil vezuje i to što je moj narod bio pod Portugalcima, a Crnci iz Brazila su poreklom iz  Zapadne Afrike odakle sam i ja.

Pesma koja se prosto “lepi za uho”, veliki letnji hit Ma Cherie, nastala je u saradnji sa The Beatshakers (DJ Ivan Gojković i DJ Colle). Recite nam nešto više o toj saradnji i kada možemo da očekujemo neki novi  letnji hit?

Moj omiljeni kompozitor, Boris Krstajić, spojio me je sa The Beatshakers i tako je došlo do saradnje i numere Ma Cherie.

Nedavno je završen novi singl pod nazivom “Promessa” koji će premijeru imati na  samom koncertu. Moj prijatelj Boban, menadžer kluba White & Stay, s obzirom da me dugo nije bilo, predložio mi je saradnju sa DJ Bexon-om, a Bexon je predložio bubnjarku Milicu Rančić. Zajedničkim  radom nastala je “Promessa”.

Planirate li spot za novi singl?

Naravno, spot je u planu, nadam se najkasnije do jeseni da će biti realizovan.

A novi album? Poslednji je objavljen 2005. Čemu tolika pauza kada su koncerti u pitanju, ali i studijski albumi?

Sav materijal za novi album je spreman, ali čekam neke pogodnije uslove. Poslednji koncert održali smo u Domu omladine 1996. godine. Nastupila je velika pauza i zbog mojih porodičnih obaveza, ali i zbog  sveopšte krize.

Ipak, sve ove godine vi ste aktivno nastupali, kako po klubovima, tako i na festivalima? Da li je u planu neka turneja i gde vas beogradska publika može slušati tokom vrelih letnjih večeri koje su pred nama? Na vašim nastupima uvek je odlična atmosfera, često i veoma razigrana.

Ovog leta u planu je turneja po primorju, tako da nećemo učestvovati na ovogodišnjem Exit festivalu, a za Bear Fest još uvek ne mogu ništa sa sigurnošću da potvrdim. Što se nastupa u Beogradu tiče, tokom  leta smo na Adi, u Klubu Plaža.

Koja su očekivanja od koncerta, ima li treme?

Treme još uvek nema, možda će je biti na sam dan koncerta, jer ja sam ipak drugačiji privatno, a sasvim drugačiji na sceni. Više će to biti trema od ljudi koji me znaju, a nikada me nisu slušali na nastupima. Želeo bih ovom prilikom da pozovem vaše čitaoce, da dodju 25. maja, jer te večeri u Domu sindikata biće svet u malom. Muzika sa različitih kontinenata, iz skoro svih krajeva sveta. Imaćemo gosta i iz Indije,  moj prijatelj Akaš, koji svira indijske instrumente. Očekujem odličnu zabavu i dobar provod, svakako.

I na samom kraju, s obzirom da dolazite iz Afrike, a oženjeni ste ženom sa brdovitog Balkana, da li, po Vašem mišljenju žene na svim kontinentima žele isto, I šta je to što žene žele?

Žene žele da dominiraju (smeh). Šalim se malo, ali ima i u tome istine. Žene nisu ni svesne koliku moć imaju nad muškarcima. One trebaju biti mudre i postaviti se na pravi način. Nema tog muškarca koji  ne bi pred ženom pao na kolena. Jedina razlika je što žene u Evropi imaju veće slobode od žena u Africi, ali sve žene žele isto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *