Slovenačka filharmonija u Kolarcu

Slovenačka filharmonija održaće koncert u Kolačevoj zadužbini 18. januara, u 20h. Sa njima će nastupiti i dva mlada slovenačka umetnika, dirigent Simon Krečić i solistkinja, flautistkinja Eva Nina Kozmus.

Koncert je iz ciklusa “Pika-Točka-Tačka”, projekta koji su prošle sezone pokrenula tri orkestra u regionu: Beogradska, Zagrebačka i Slovenačka filharmonija.

Osim nastupa u matičnim gradovima, projekat podrazumeva i međusobna gostovanja, tako da publika u okviru redovne koncertne sezone svojih filharmonija, ima priliku da čuje i druge dve nacionalne filharmonije.

Osnovna ideja ove regionalne saradnje je da promoviše mlade i uspešne umetnike iz regiona.

Na koncertu u Beogradu Slovenačku filharmoniju predvodiće mladi umetnik, dirigent i pijanista Krečić koji je 2005. godine završio postdiplomske studije klavira na Visokoj umetničkoj školi u Bernu kod Aleksandra Madžara od kada sa podjednakim uspehom gradi karijeru dirigenta, pijaniste i kamernog mizičara.

Solistkinja na koncertu će biti osamnaestogodišnja slovenačka flautistkinja Kozmus koja je stekla status zvezde nakon pobede na evrovizijskom takmičenju za mlade umetnike.

Na koncertnom programu Slovenačke filharmonije je Slovenačka rapsodija za gudače “Sijaj, sijaj sonce” Pavla Merkua, Koncert za flautu i orkestar Karla Fridriha Emanuala Baha i Četvrta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.

Beogradska filharmonija u Zagreb i Ljubljanu putuje krajem maja.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *