Sličnosti i razlike: Ženski i muški mozak

Više od 99 odsto genetskog koda žena i muškaraca potpuno je jednako. U poređenju sa 30.000 gena u ljudskom genomu, neznatna je razlika među polovima, koja je manja od jedan odsto. Međutim, upravo ta mala razlika utiče na svaku pojedinačnu ćeliju u našim organizmima.

KAKO SE TE RAZLIKE MANIFESTUJU?

Ako se dobro “zagledamo”, primetićemo da muški i ženski mozak nisu isti iz razloga što je muški mozak veći od ženskog za oko 9 odsto. U 19. veku naučnici su smatrali da to znači da su mentalne sposobnosti kod muškaraca veće nego kod žena, ali ne … Zahvaljujući novim metodama snimanja mozga (PET) i (fMRI) omogućen je uvid u ljudski mozak i došlo se do zaključka da muškarci i žene koriste različite oblasti mozga i moždane neuronske veze za rešavanje problema, način govora, iskustva i čuvanje jedne te iste snažne emocije. Sigurno vam je svima dobro poznato da će žene verovatno zapamtiti i najmanje pojedinosti sa prvih sastanaka kao i njihove najveće svađe, dok će se njihovi muškarci jedva toga sećati. Jedini razlog ovome je taj što su struktura i hemija njihovih mozgova različite. Žene imaju 11 odsto više neurona od muškaraca, u moždanim centrima za govor i slušanje. Hipokampus, kao glavni centar za oblikovanje emocija i sećanja, takođe je veći u ženskom mozgu. To znači da žene, u proseku, bolje izražavaju emocije. Muškarci, naprotiv, imaju dvostruko veći prostor u mozgu zadužen za polni nagon, kao i veće moždane centre za aktivnost i agresivnost.

www.google.rs

www.google.rs

Izvor: show.hr

Otkrića pokazuju, verovali ili ne, da kod svih žena koje imaju menzis, mozak se svakoga dana menja. Čak se neki delovi mozga menjaju i do 25 odsto. Svako hormonsko stanje – detinjstvo, adolescencija, period traženja partnera, majčinstvo i menopauza – pospešuje razvoj različitih neuroloških veza odgovornih za nastajanje novih misli, emocija i interesovanja.

Kada govorimo o stepenu inteligencije, muškarci i žene imaju isti prosečan nivo inteligencije, ali doživljaj stvarnosti ženskog mozga se menja kroz ključne periode, koji su pominjani u tekstu.

ŠTA SE DEŠAVA U MOZGU JEDNE TINEJDŽERKE?

teenage girls

Izvor: selfberry.com

Procesima u mozgu tinejdžerki bavili su se mnogi naučnici pokušavajući da otkriju i predvide ponašanje devojčica u ovom periodu. Jahanje na talasima estrogena – progesterona postaje nemoguće iz dana u dan jer zbog naglog porasta hormona sve neuronske veze postaju još osetljivije na emocijalane nijanse, kao što su odobravanje i neodobravanje, prihvatanje ili odbacivanje.

Mnoge devojke, pa i žene, nalaze zadovoljstvo u međusobnom druženju, a govor je lepak koji jednu ženu povezuje s drugom. Pitate se zbog čega žene idu zajedno u toalet? Zašto toliko vremena provode na telefonu? Upravo zato što razmenjuju tajne i tračeve kako bi se povezale i zbližile. One formiraju usko povezane veze s tajnim pravilima.

Ne zaboravite, naš moderan ženski mozak još uvek ima drevne neuronske veze naših najuspešnijih pramajki. Rano, u evoluciji sisara, ženke su stvarale društvene mreže za podršku (i tada su postojale) kada im je pretila opasnost od mužjaka, kako pokazuju istraživanja na majmunima. Na primer, kod nekih vrsta majmuna, ako je mužjak previše agresivan prema ženki, druge ženke iz njene grupe napadnu mužjaka, stojeći rame uz rame i terajući ga uz preteće krikove. Tinejdžerke automatski grade i praktikuju takvu prijateljsku povezanost intimnim razgovorima po školskim toaletima. U biološkom smislu, one dostižu optimalnu plodnost.

BIOLOGIJA ZLOBNIH DEVOJAKA

bully-girls

Izvor: www.shizzledizzlemagic.com

Nagli porast hormona može dobroćudnu devojku za trenutak da pretvori u zlobnu, a to može učiniti i polno takmičenje koje je kod tinejdžerki jako – i od presudne važnosti. Tokom mesečnog ciklusa, agresivni porivi mogu da fluktuiraju zajedno s hormonima. U nekim nedeljama ciklusa tinejdžerke će više biti zainteresovane za društveno povezivanje, dok će u drugim nedeljama biti više zainteresovane za moć – nad mladićima i ostalim devojkama. Tada su one agresivnije i najčešće u tom periodu adolescencije može doći, ukoliko se ne vodi računa, do i neočekivanih bolesti koje kasnije mogu kulminirati.

PODSETI ME ŠTA TO BEŠE LJUBAV

Kod žena i muškaraca, početna očekivanja od ljubavne veze su nesvesna i često veoma različita. Kod kratkoročnih veza, na primer, muškarci su lovci, a žene one koje biraju. To nisu seksualni stereotipi. Kao što je i čika Darvin primetio, mužjaci svih vrsta stvoreni su za udvaranje ženkama, dok one obično biraju među svojim udvaračima. Naš mozak, u samom startu, procenjuje mogućeg partnera, pa ako se on podudara sa spiskom želja naših predaka dobijamo dozu supstanci koje nas omamljuju naletom precizno usmerene privlačnosti. Nazovite to kako želite – ljubavlju ili zaljubljenošću. Ovo je prvi korak ka drevnom putu stvaranja veze.

Žene mogu dostići jednaku ili višu krajnju tačku u ljubavi, ali često im treba više vremena da priznaju da su zaljubljene, pa su zato opreznije od muškaraca u prvih nekoliko meseci veze. Muški mozgovi su drugačije neurološki izgrađeni za ljubav.

romantic-love

Izvor: lovewillneverbeout.blogspot.com

Odlomci iz knjige Luen Brajzendin “Ženski mozak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *