Skvoš – zabava, zdravlje i rekreacija

Skvoš je nastao u 19. veku u Londonu. (to squash = spljeskati).

Skvoš je sport koji je vid rekreacije odavno popularan širom planete, a u poslednje vreme sve više maha uzima i kod nas. Kako stručnjaci iz ove oblasti istiću, skvoš je proglašen kao ubedljivo najzdraviji sport i daleko je ispred košarke, fudbala, plivanja. Skvoš važi za jedan od najbržih sportova na svetu, pored toga je i najrasprostranjeniji rekreativni sport. To je pravi sport za sve one koji sebe smatraju uspešnim.

Velika prednost skvoša je u tome što se lako uči i što je sport za sve. Pravila su jako jednostavna, igraju ga svi bez obzira na pol i životnu dob u kojoj se nalaze. Mogućnost povreda u odnosu na druge sportove je svedena na minimum, a tokom treninga koji traje 45 minuta možete sagoreti čak 1.000 kalorija.

FOTOGRAFIJA: 202beograd202.wordpress.com

Jelena Dutina državna šampionka (juniorska državna šampionka 2008.,2009., seniorska državna šampionka 2010., 2011., 2012.) preporučuje skvoš:

– Jednostavan je za žene, od opreme vam trebaju šorc, majica, patike za salu (non marking đon), peškir i flašica vode

– Osećaj savršenog pražnjenja negativne energije imaćete već prvi put kada udarite lopticu.

– Odradite trening skvoša i spremne ste i sveže za dalje obaveze!

– Svaki trening počinjemo laganim vežbama zagrevanja i na početku laganim udarcima reketa o lopticu. Svaki trening se formira u zavisnosti od fizičke spremnosti svake žene.

Zašto sam izabrala skvoš:

Čim sam prvi put kročila na skvoš teren i probala par udaraca shvatila sam da je to pravi sport za mene. Pre skvoša se nisam profesionalno bavila sportom, čak šta više išla sam u muzičku školu, svirala klavir…Sve dok mi jednog dana profesorka fizičkog nije prišla i rekla da moram da probam ovaj sport. Od tada punih 7 godina treniram. Kada sam počinjala nisam trenirala toliko intezivno kao danas ( svakog dana ), ali iz dana u dan ljubav, ali i potreba za skvošom je rasla sve više i više. Meni je skvoš najbolji sport na svetu, nadam se da će uskoro biti i Vama!

Za više informacija o skvošu možete posetiti stranicu SquashLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *