SITUACIJE. Instalacije u Vojvodini

Izložba SITUACIJE. Instalacije u Vojvodini otvara se 5. marta u 19h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Projekat istražuje pojave i značaj umetničkih instalacija u Vojvodini od njihovog nastanka do danas, kroz razmatranje idejnog korpusa i aktivnosti konceptualnih umetnika, ranih instalacija iz 80-ih godina, njihovog razvoja u galerijskom, alternativnom, javnom i virtuelnom prostoru kroz in situ umetničku praksu, institucionalnu kritiku i višemedijski pristup.

U analizu su uključeni savremeni kontekstualni parametri, kao što je uočavanje povezanosti umetničke prakse sa naukom, tehnologijom, ekonomijom i društvom, uz ukazivanje na projekcije mogućeg daljeg razvoja.

U fokusu su radovi umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Vojvodine sa naglaskom na uspostavljanju interrelacija lokalne, regionalne i internacionalne umetničke scene.

Projekat SITUACIJE. Instalacije u Vojvodini se sastoji od izložbe, monografske publikacije, pratećih razgovora i interaktivnih sadržaja.

U okviru izložbe premijerno će biti predstavljeni umetnički koncepti, rekonstrukcije radova i umetnička dokumentacija, koji će ukazati na društveno-umetnički potencijal instalacija i moguću afirmisanost lokalne umetničke scene.

Monografska publikacija će rasvetliti mnoge aktere, događaje, akcije, radionice i izložbe koji su izazvali pojavu i podsticali produkciju instalacija tokom protekle četiri dekade.

Autorka i kustoskinja projekta je Sanja Kojić Mladenov.

Projekat traje do 31. marta.

 

Više informacija na: www.msuv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *