Sindrom – tutanj i trka!

(sudbina žešće “jačeg” pola)

U eseju “Da li je žensko prema muškom u istom odnosu kao priroda prema kulturi?”, antropolog Šeri Ortner polazi od knjige “Drugi pol” (1949) Simon de Buvoar u analizu raširenog shvatanja o povezanosti žena sa prirodnim ili primitivnim…

Ortnerova u svom eseju ubedljivo dovodi u vezu drugorazredni status žena u svim društvima sa verovanjem u pripadnost žena sferi prirode, a muškaraca sferi kulture. Inferiornije žene podjarmljene su od strane superiornih muškaraca, rukovođenih “kulturalno definisanim vrednosnim sistemima”. Značaj moći u konstrukciji rodnih različitosti Ortnerova povezuje sa ulogom kulture u korišćenju prirode za ljudske potrebe…Uprkos činjenici da su razlike između prirode i kulture same po sebi arbitrarne, istina je da vitalni odnosi između ljudske egzistencije i sila prirode zavise od regulisanja ovog drugog. Ljudska kultura stoga izražava našu sposobnost da “delujemo i regulišemo, a ne da bivamo pasivno nošeni” od strane prirode. U ovladavanje prirodom, rod ulazi kroz kulturu jer se žene tradicionalno smatraju bliskijom prirodi od muškaraca.

Glavni razlog ove pristrasnosti jeste ljudska biologija – za kulturalne funkcije žena pretpostavlja se da su u “prirodnoj” relaciji prema prokreativnoj sposobnosti da nose potomstvo. Ograničavanje aktivnosti žena na ono što navodno poseduje ovaj prirodni odnos ne odražava se na muškarce, za čiju se fiziologiju ne smatra da ograničava njihove sposobnosti u polju kulturalne proizvodnje… ” (Mark Antlif i Patriša Letlejn)

FOTOGRAFIJA: Jovana Tomašević

Oooookej. Ja to pričam na sva zvona, ali niko ne sluša. Dakle filozofi, istoričari, antropolozi, sociolozi…dolaze do ISTIH zaključaka. Zadatak mužjaka jeste da “reguliše” ženku.

Ama hoće li mi neko pojasniti otkud onda današnjim muškarcima ideja vodilja da njih neko treba da ukroti? A ruku na srce 95% njih se ponaša upravo tako.

Pa posle se čude i gude – žene će osvojiti svet. Hoće naravno kad vaše fizičko bivstvovanje na ovoj planeti negira smisao vašeg postojanja!

Današnji mladić (svi oni od 16-66) = lud je kao struja, neartikulisan u odlukama koje donosi. Svakodnevno. Nije ta neartikulisanost proistekla iz stava “boli me uvo”, neeeee, on umire od ljubavi za tobom, seče vene, skače sa mosta samo da baš ti budeš baš tu …ali jednostavno toliko je lud da će ti svakodnevno opaliti šamar po mozgu. Svojim postupkom – koji ne pravi ishitreno što je najgore! On jadan pola dana provede pokušavajući da razmisli šta je pametno. I ne desi mu se pametan potez. Ne. Posle svakako krivi tebe kako nemaš razumevanja. Jer njemu je PREBITNO bilo da, dok ti operisana krvariš na stolu, izbleji malo ispred trafike, samo jedno pivce, teško je i njemu, brzo se vraća. “Eto me za pola sata” (merna jedinica koja prevedena u tvoju dimenziju uglavnom dođe na 8 do 10 sati).

Šta je to? Svi su oboleli od neke modifikovane neuravnoteženosti koja se ispoljava samo u osnosu sa “ženom tvog života”? Generalna biološka degeneracija mozgova? Malodušnost? Kukavičluk? Povlačenje pred borbu? Ne razumem i neću razumeti.

Ako je žena priroda, pa nije valjda svaka iole samosvesna žena uragan, vulkan, tornado. Ako je zadatak muškarca da podjarmi ženu, valjda je poredak predvideo da treba da postoje i takvi koji će umeti da uhvati taj uragan, hm?

Ne postoje. Stoga, pomirimo se sa činjenicama, žene HOĆE osvojiti svet a kad one budu zavladale i uragan i vulkan i tornado biće male bebe.

A mogli ste sve da preduhitrite, da ih lepo i na vreme “podjarmite” moje muškarčine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *