Sećanje na mladost: pekarske kifle

Kad sam bila mala mnogo sam volela kifle i perece, sa jogurtom, za užinu. Svako dete ima neki svoj ritual, pa je tako meni  najslađe bilo da prvo pojedem ono belo, odozgo, a tek onda kiflu u celosti. Ponekad bi je i umočila u jogurt, iako bi gospođe sa lepim manirima iz komšiluka govorile da tako nešto lepo vaspitane devojčice ne rade.

One ne mrve, ne pričaju punim ustima i iznad svega ne hrane pse kojima se ne zna poreklo. Šta ću, nisam volela da jedem sama. Čak sam i svom prvom legalnom kućnom ljubimcu sa pedigreom postavljala tanjirić za sto da mi pravi društvo, ali to je neka druga priča.

Miris pečenih klifli seća me na detinjstvo i odrastanje, dane mladosti i ludovanja, nasmejane pekare, neka radosna jutra kada se grad budi iz sna i drage ljude sa kojima sam započinjala novi dan sanjajući pobede.  Ovde gde jesam kifle nemaju isti miris i ukus, imam osećaj, ili to samo često nostalgija progovara iz mene.

Izvor fotografije: Coolinarka.com

Nedavno sam, u staroj, već požuteloj majčinoj sveesci sa receptima pronašla isečak iz nekih novina, sa receptom za, sreće li, pekarske kifle. Silno sam se obradovala! Nije mi trebalo mnogo da se bacim na rad. U kuhinji sam pronašla sve potrebne sastojke, stavila kecelju i sa osmehom koji nema cenu pretvorila svoju skromnu kuhinju u pekaru iz detinjstva.

Za prave pekarske kiflice potrebno je:

3 čaše mlake vode

1-2 kašike šećera,

1 kašika soli

1 kašika sirćeta

1 čaša ulja

malo kvasca

1,4 kg brašna

Prvo ćemo zamesiti i dobro premesiti testo. Kada prestane da nam se lepi za prste, podelićemo ga na 34 dela – loptice.  Razvićemo tanko sa oklagijom svaku lopticu i uvijati u kifle. Ako želite, možete ih filovati, sa vama omiljenim filom. Stvar ličnog ukusa.

Kifle ćemo  složiti u tepsiju na pek papir i ostaviti da malo odstoje, oko pola sata, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dvadesetak minuta. Pre nego što budu gotove, izvadićemo ih iz rerne i posuti smesom koju smo u međuvremenu napravili tako što smo pomešali 4 supene kašike soli i 1 supenu kašiku brašna sa malo vode. Preliv morate dobro umutiti tako da bude bez grudvica. Vratićemo kifle u rernu na još pet minuta.

Prijatno! Neka i vas ukus pekarskih kifli vrati u neke lepe dane pune uspomena koje se ne zaboravljaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *