Sećanje na bakinu kuhinju: pogačice sa sirom

Jedne zimske večeri, dok smo sedele sklupčane pored kamina uživajući u pucketanju vatre, iznenada sam počela da razmišljam o starici toplog glasa koja je uvek znala da me iznenadi svojim kuhinjskim čarolijama kojima nam je ulepšavala dane.

Sećanja su počela da naviru i kao da sam se, iznenada, vratila u detinjstvo. Skoro kristalno jasno videla sam sebe u kuhinji one koja je i dalje bila prisutna među stranicama jedne stare, odavno već požutele, sveske sa receptima.  U tom momentu shvatila sam da mi  ne samo nedostaje, već i da sam se uželela jedne od omiljenih mi poslastica iz klinačkih dana: bakinih pogačica.

Ustala sam iznenada i pogledala Marinu. „Sutra pravimo Danine pogačice sa sirom!“ Uzviknula sam ushićeno skoro trčeći ka kuhinji.  Otvorila sam plahar, a potom i frižider, i dobro prekontrolisala da li su sve potrebne namirnice bile tu. U mislima sam već pravila listu štiklirajući, imaginarnom olovkom, svaki pronađeni sastojak, smešeći se zadovoljno.  

Nedelja je dan kada se okupi čitava naša porodica, a najmlađi su, posebno, voleli, dok je Dana bila među nama, kada napravi pogačice. Piprema bi počinjala već u subotu, jer je po protokolu, govorila bi baka, testo trebalo da prenoći. U suprotnom, podsećala bi nas glavna porodična kuvarica, pogačice ne bi bile tako ukusne. „Onda su, kako vi mladi to kažete, bljak.“ Govorila je Dana, praveći izvesne grimase koje bi nam izmamile neizbežni osmeh na lice. Isti onaj osmeh kojim sam u tom momentu i sama mogla da se pohvalim.

Izvor fotografije: Coolinarka.com

Za ukusne, domaće, pogačice sa sirom potrebni su sledeći sastojci: 250 gr. margarina, kašičica soli, pola kesice praška za pecivo, 250 gr. Mladog  sira i oko 300 gr. brašna. Prvo ćemo da umutimo dobro margarin, onda ćemo  dodati sir i sve to dobro sjediniti. U smesu, zatim, dodajemo, brašno i prašak za pecivo. Sledeći korak, naravno, je zamesiti testo.

Marina je jedva dočekala da svoje vredne ručice uposli, kao nekada, kada smo  kao klinke, po dolasku iz vrtića, pomagale Dani. Mama je često govorila kako volim da se igram sa testom i da od mene nikada neće biti prava domaćica, a baka bi, kao i uvek stajala u moju odbranu. „Kako se testo lepi za prste još uvek, dodaćemo još malo brašna.“ Rekoh Marini, koja je na moje reči klimnula glavom i dodala: „Ponekad zaista ličiš na nju.“  Bila bi danas ponosna na mene, pomislih sa radošću.  

Kada smo dobro zamesile testo ostavićemo ga u frižideru da prenoći.

Idućeg  jutra, dok smo ispijale prvu jutarnju kafu, već smo bile spremne da završimo naše kulinarsko remek delo, pre nego što krenu da pristižu gosti, jer je tradicija nedeljnog okupljanja  stariijih i mlađih članova porodice i dalje bila veoma poštovana.

Finalni korak u pravljenju pogačica je sledeći. Razvućićemo na dasci testo, premazati sa jednim žumancetom, i posuti sa kimom ili susamom. Izbor ostavljam vama. Mi najviše volimo sa susamom. Da pogačice ne budu obične već malo drugačije, koristimo modle različitih oblika, i slažemo ih u tepsiju. Pogačice pečemo na 250 stepeni oko pola sata.

„Šta to lepo miriše?“ Pitala me je sestričina trčkarajući po kuhinji.

„Pogačice sa sirom! Još malo pa su gotove!“ Rekoh sa osmehom uzimajući je u naručje, baš kao što je to Dana radila sa mnom u njenim godinama.

 Ako želite da obradujete vaše najmilije jednom ukusnom poslasticom, pogačice sa sirom će napraviti pravi pogodak. One u obliku srca za one koje volite, u obliku cveta za one koji su vam dragi, ili pak neka treća figura kojom ćete izraziti vaša osećanja. Vaše zadovoljstvo. Prijatno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *