Sećanja na Beograd i zimske đakonije

Prosto volim da kupujem hranu koja je u sezoni. Naravno, to se odnosi na sveze voće i povrće. Volim i tu našu lokalnu hranu, što manje uvezene. Prosto, zašto ostaviti srpsko kad je jos uvek najbolje?

Ali kad se nađete u inostranstvu, a želja vas mine za domovinom i trenutnom hladnoćom, šta spemiti u tom trenu da biste se i hranom i mislima vratili u svoj zavičaj?

Ja sam tako odlučila da spremim toplo zimsko jelo, koje svi vole – i muškarci i devojke. U frižideru sam našla puno paprika babura i šargarepa! 🙂

Pretpostavljate o čemu je reč? Punjene paprike! Njamiii! Ali uvek i pored toga postavljam sebi pitanje : zašto biti monotona kad mogu biti originalna. Muškarci vole kad su im žene originalne, a kad pritom vode računa o sebi i izgledu i kad se hrane zdravo. Tako sam ja odlučila, da umesto pirinča, kog nisam ni imala u kući, uzmem heljdino zrno.

Da li ste probali nekad tu žitaricu ? Savršena je jer podseća na rižu, ali jako je bogata belančevinama.  Nećete verovati, ali sadrži sve esencijalne amino kiseline koje su vam potrebne. Pa zašto onda jesti meso?

Odlično, nećemo! Pored belačevina sadrži i gvožđe koje je potrebno ženama, jer uglavnom kuburimo s tim segmentom.

Tim pre, evo jednog recepta za 2 osobe :

Šolja nekuvane heljde

4-5 babura različitih boja da bude zanimljivije

100gr oraha

3 šargarepe

4-5 zrela paradajza

3 čena belog luka

Začini

Heljda se jako brzo kuva, pa ste time već rešili jednu bitnu stvar. Pirinču je potrebno dosta vremena, i to zna da zamara a i dragoceno vreme oduzima. Šolju heljdinih zrna prvo isprati u vodi par puta, jer kad provri peni, pa da se to ne bi dešavalo, isprati je 3-4 puta. Ako pobegne neko zrno u pranju nije strašno, narasće heljda u kuvanju.

Staviti na ringlu heljdu sa vodom – vode duplo više ide od žitarice, što znači dve pune šolje vode. Posoliti. Pokušajte da nađete nerafinisanu morsku so, ukoliko želite da iskoristite maksimum i da  uživate isključivo u konzumiranju zdrave hrane.

Kad provri, smanjite temperaturu i  ostavite da se krčka polu-poklopljena još nekih 15-20min, taman dok sva voda ne ispari. U međuvremenu izrendati 3 šargarepe i orah krupno iseći. Da ne biste gubili vreme u seckanju oraha, lepo zavijete u kesu i izudarate je tako da dobijete krupno izlomljen orah.  Te dve stvari dodati u šerpu gde se heljda nalazi i promešati.  Dodati i seckani beli luk sa ljutom papričicom i par kapi extra maslinovog devičanstvenog ulja. Moj dragi obožava sve pikantno, pa redovno stavljam ljutu svuda. Dodati malo mirođije i peršuna i sve to promešati. Ovo je sad nadev za paprike.

Paprikama skinuti poklopac, izvaditi semenke, oprati  ih i okrenuti naopačke da se osuse. Puniti ih heljdinim nadevom i stavljati u šerpu gde će se kuvati. Paradajz koji nije u sezoni ne morate kupovati. Možete umesto toga da iskoristite kupovni paradajz sos ili icekan u konzervi, ko šta voli. Poređajte ga oko paprika i nalijte vodu oko njih, taman do samog vrha paprika. Stavite na ringlu i dodajte preko toga još soli i mlevenog crnog bibera. Dodajte i lovorov list ako volite sa strane i ostala dva čena belog luka.

Kuvajte tako oko 45min, a zatim poslužite. Pored ovih originalnih paprika, možete jesti i hleb, ali više preporučujem neku zelenu salatu.

Muž mi je bio zahvalan za originalno jelo i za povratak u domovinu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *