Savršen susret zime i proleća

Čitave zime osnovna namirnica ishrane je bila bundeva, zbog svoje moći da se prilagodi i slanim i slatkim jelima. Ona ima veliku biološku, a relativno malu kalorijsku vrednost. Zbog tog svojstva se preporučuje kao osnovna namirnica u zimskoj ishrani. Sadrži vitamine A, C, E i grupu B vitamina, beta karoten, gvožđe, kalijum, kalcijum, mangan, cink i sl.

Kelj je još jedna zimska namirnica koja je izuzetno bogata vitaminom C, koji se i posle kuvanja zadržava u velikoj količini u ovoj namirnici. Vitamin B i K su takođe prisutni, a velika je i količina mangana koji je odgovoran za sintezu masnih kiselina koje su potrebne za održavanje dobrog nervnog sistema. Dijetetska vlakna poboljšavaju funkciju probavnog sistema, a mala kalorijska vrednost je pogodna za osobe koje su na dijetetskoj ishrani.

Na izmaku zime kada hladnoća polako posustaje, a počne da se pojavljuje zeleniš ispod otopljenog snega i sa prvim zracima Sunca, najbolje je ukrstiti plodove zime i proleća.

pumpkins

Tako je kombinacija zimskih namirnica kelja i bundeve sa mladim lukom i sremušem fenomenalna.

Mladi luk, još jedan vesnik proleća, je višestruko koristan u periodu posle zime i potreban je organizmu da pojača čišćenje toksina. Bogat je C i A vitaminima, kalijumom, kalcijumom, fosforom i B vitaminima. Zbog svojih lekovitih svojstava izuzetno je efikasan za podizanje i održavanje funkcije imunog sistema, olakšava varenje, smanjuje količinu kancerogenih sastojaka unetih konzumacijom mesa, snižava pritisak, holesterol, topi masnoće i utiče na smanjenje šećera u krvi.  

Sremuš smo već spominjali, a karakterističan po tome što neverovatnom brzinom čisti organizam, pogotovu posle zimske ishrane koja je mahom masnija i jača. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti. Utiče na smanjenje krvnog pritiska i holesterola, čisti krv, jetru, creva i želudac, jača pamćenje, ima antibakterijska svojstva pa olakšava iskašljavanje.

 Evo recepta za jelo koji će svojim sastojcima doprineti da se oprostite od zime i prigrlite proleće.

1 glavica kelja

1 šolja seckane bundeve

1 koren peršuna

1 veza mladog luka

½ veze sremuša

3 kašike pelata

So, biber, kurkuma, chilli paprika, bosiljak, list celera, peršun i malo maslinovog ulja

Mladi luk iseckati i staviti da se dinsta, dodati naseckan kelj i kockice bundeve i korena peršuna. Naliti sa vodom i malo pelata, pa ostaviti na srednjoj temperature da se krčka oko 25 min. Začiniti izmešati, isključiti ringlu i dodati maslinovo ulje i naseckan sremuš.

Prijatno!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *