Savremena gracija

Holivudska „modna pista“ u svojoj paleti prikazuje pregršt različitih stilova. Svakih mesec dana možemo na crvenom tepihu zapaziti neko novo lice ili pak poznato lice u totalno neprepoznatljivom izdanju. Često su to promašaji, igre ili neznanje stilista, neukus i odevni komadi neprikladni građi tela i karakteru osobe i slepo praćenje novih trendova. Često, ali ne uvek. Nakon recimo Anđeline Žoli, koja je po meni imala odličnu postepenu transformaciju od neprilagođene devojke do dame sofisticiranog izgleda, prva koju sam zapazila je Runi Mara. Ona je za razliku od starije koleginica pošla u suprotnom smeru i to vrlo naglo. Iz puder roza lepršavih haljina uvukla se u haljine svedenog kroja, stroge i oštre.

rumi 1

Ova mlada glumica ne samo da je promenila stil, nego i frizuru, šminku, držanje i izraz lica. Prodornog pogleda, zelenih očiju i tankih usana daje utisak tajnovite i inteligentne osobe, koja puno razmišlja, a malo govori. Ili se samo tako čini? Da li odeća stvarno može toliko da utiče na utisak o ličnosti?

Runin preobražaj počeo je kada je za ulogu u filmu „Muškarci koji mrze žene“ morala da se ošiša na kratko i ofarba kosu u crno, obrve posvetli i nabaci izraz lica od kog se gledalac naježi. Od kada smo je na  Njujorškoj premijeri filma videli u Prabal Gurung, crnoj haljini sa providnim mrežastim leđima, svaki put izgleda savršeno. Runi izgela kao kip, u tim haljinama iskrojenim besprekorno, teškim  materijalima i bez nakita, jer svaki detalj bi narušio skladni odnos između umetničkog dela na njoj i njene tajanstvene pojave.

runi 2

Neke od njenih haljina sigurno će ući u istoriju mode. Skoro uvek su monofromatske i dramatične, dugačke sa dubokim izrezima, kratke ravnog ili A kroja, a vrlo često otkrivaju mnogo ali od vulgarnosti su udaljene svetlosnim godinama.

runi 3

runi 4

Jako bitno mesto na spisku toaleta koje je ponela na crvenom tepihu zauzimaju bele haljine. Svaka žena kada obuče čisto belu haljinu ulazi u veliki rizik, osim ako je mlada. Ova, slobodno mogu reći, nova  modna ikona ponosno je prošetala sve svoje sneg bele haljine i izgledala totalno uživljeno u ulogu nevinosti i čednosti kakvu zahteva ova (ne) boja. Poslednjom belom, modne kuće Živanši, koju je nosila nedavno na izložbi u Metropolitan muzeju pobedila je samu sebe. Čipka koju gledamo već mesecima dobila je novi oblik, uštirkana na nekim delovima i uklopljena zlatnim rajfešlusom dobila je neki dodir panka, što je i bilo zadata tema.

Rooney Mara

runi 6

Izvor fotografija: www.harpersbazaar.com

Možda je Runi Mara toliko dobra glumica da ume da se spoji sa odećom koju nosi i prenese osećaj koji ima dok je u njoj, a možda ta odeća i jesta stvorena baš za takve osobe. Kako je do ove promene došlo snimanjem prvog dela filma videćemo šta će se desiti kada se završi trilogija. Da li je ovo sve samo jako dobar marketinški trik da bi se održala tajanstvenost koju zahteva lik ili je ona zaista postala prefinjena gracija ostaje da saznamo za par godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *