Saveti za sve tipove kože

Par uvodnih reči…

Industrija lepote dvadeset prvog veka je lansirala celu novu dimenziju tretmana visoke tehnologije i proizvoda za negu kože koji obećavaju podmlađivanje, otklanjanje bora i mladalačku kožu. Neki od tih proizvoda u izvesnom stepenu deluju, neki ne. Ono što će zaista učiniti čuda za vašu kožu i vaše blagostanje jeste takav pristup duhu i telu da ostanete zdravi i opušteni. Ne postoji čudesna krema koja će izlečiti umor, stres ili gojaznost.

Uključivanjem nekih od mojih saveta u svoj život – zaista možete da utičete na to kako izgledate i kako se osećate. Ja govorim i o naprednoj kozmetici, ali o tome šta priroda, ishrana i dobro zdravlje mogu da učine za vašu kožu i telo.

Saveti za sve tipove kože

Čišćenje: Nikad ne upotrebljavajte jake sapune za pranje lica, perite lice toplom vodom i ga čistite tamponom vate namočenim u losion za čišćenje ili neko sredstvo koje ima dejstvo da skuplja pore, prelazeći pažljivo celu površinu lica.

Aparati: Nemojte koristiti uređaje za mehaničku negu kože. Četkice mogu oštetiti kožu, uređaji na bazi vakuuma mogu oštetiti kapilare, a da pritom ništa ne pomognu. U osnovi, sve što vam je potebno su ruke i odgovarajuća sredstva.

Para: Ne koristite uređaje za naparivanje. Para može biti štetna, jer ponekad dolazi do infekcije kože umesto njenog čišćenja. Ako želite da pri čišćenju kože otvorite pore, uzmite vruć peškir i prinesite ga sasvim blizu lica. Potom nanesite tople komprese i na kraju ovlažite lice dobrim sredstvom za skupljanje pora.

Kupanje: Preporučuje se često kupanje – jednom dnevno ako je koža masna ili se pojavljuju akne. Tom prilikom koristite lufu – prirodni abrazivni sunđer. Ako je koža suva, nemojte peškirom ukloniti svu vlagu sa nje, nego odmah utrljajte neko hranljivo ulje u nju. Danas se preporučuju ulja od kornjače i morskog psa.

Sunčanje: Niko ne bi trebalao da se sunča, jer su sunčevi zraci opasni. Za one koji iz drugih zdravstvenih razloga moraju da se sunčaju, preporučuje se da lice zaklone od sunca, čak i kada sede u hladu, jer i tada sunce deluje indirektno. Na lice ne treba stavljati losione ili ulja za sunčanje. Posle plivanja treba očistiti lice i naneti sredstvo za vlaženje kože. Ovo ne znači da ne treba da izlazite na sunce, jer je ono prirodan izvor vitamina D. Statistike pokazuju da se kod ljudi koji se slabo izlažu suncu beleži nedostatak ovog vitamina. Međutim, preterano izlaganje suncu je veoma štetno.

Šminka: Za dobar ten najbolje je da se uopšte ne šminkate. Čista i zdrava koža izgleda najlepše od svega. Ako već morate da se šminkate, prvo kožu dobro očistite, ovlažite nekim sredstvom, pa potom nanesite šminku. Koristite šminku sa vodenom osnovom (možete je prepoznati po sloju tečnosti koji se pri stajanju izdvaja na vrhu bočica), radije nego šminku na bazi ulja.

Izvor fotografije: Models.com

Vežbe: Umereno vežbanje je dobro za kožu, posebno ako se znojite i potom odmah okupate.

Stres: Pokušajte da se redovno relaksirate i rasteretite briga ili se bar ograničite na jedan od problema koji imate. Konstantno stanje stresa odraziće se štetno i na vašu kožu. Za vreme napora koji su neizbežni odvojte uvek neko vreme za relaksaciju.
Obavezno obezbedite osam časova spavanja.

Slatki napici: Apsolutno zabranjeni za nečistu kožu.

Dijeta: Za akne se preporučuje poseban režim ishrane, dok osobe sa čistom kožom mogu sebi dozvoliti i druge sastojke.

Voda: Pijte osam čaša vode dnevno. Na ovaj način pomažete organizmu da se oslobodi otpadnih materija, koje doprinose stvaranju akni.

Nega suve kože: Kod mladih osoba suva koža je posledica preteranog izlaganja suncu, nedovoljnog unošenja vode u organizam i dehidratacije zbog centralnog grejanja. Počnite sa „normalizovanjem“ kože tako što ćete piti dovoljno vode i izbegavati kafu i slatke napitke. Ovde nisu od velike važnosti pravila u vezi upotrebe sapuna i izlaganja suncu. Upotrebljavajte što češće kremove i losione, paparace na bazi placente, kornjačinog ulja, ulja morskog psa.
Ovaj postupak prema tvrdnjama nekih dermatologa, može podmladiti svakog, šta više, što je pacijent stariji – dramatičnije su promene. Ukoliko je pacijent mlađi, tridesetih, četrdesetih godina, može se podmladiti za tri do pet godina, dok se kod starijih pacijenata, pedesetih do šezdesetih godina, postiže podmlađivanje i za čitavih deset godina. Ovaj rezultat se čak garantuje kao trajan.

Premda ovakve kliničke transformacije zvuče suviše dobro da bi bile verovatne, one su potvrđene od eminentnih stručnjaka iz oblasti dermatologije.

AESTHETIC CENTER & SPA KATARINA

Kompletna ultrazvučna analiza stanja i tipa kože u AESTHETIC CENTER & SPA KATARINA, po ceni od 980 din umesto 4000 din.

Saznajte sve o vašoj koži uz besplatne savete, našeg centra za prevenciju, dijagnostikovanje i lečenje kože lica i tela. Zakazivanje obavezno dva dana unapred na tel: 060-42-09-457.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *