Savet: Kako se izboriti sa dijarejom kod dece?

Smatram da je normalno da svako voli svoje dete najviše na svetu, ali ne shvatam potrebu roditelja da dave ceo svet pričama kako je njihovo dete upravo reklo „mama“, upravo kakilo, uzelo telefon i oponašalo ih kako razgovaraju i tome slično. Neko će reći da preterujem, ali nije ni važno.

Ukoliko zanemarimo sve te “udarene” roditeljske faze, roditelji su, zaista, bića sa dosta problema. Roditeljske muke i problemi. Svako ko ima dete hvatao se za glavu od visokih temperatura, dijareja, virusa, bakterija… Još ako klinac ili klinceza idu u vrtić – sve je jasno. Jedan od čestih problema jesu stomačni problemi kod klinaca.

Fotografija preuzeta sa  Zerotips.com

Ovim tekstom ne planiram da otkrijem “toplu vodu”, već da na jednom mestu objedinim sve one namirnice koje klinci smeju da jedu kada imaju probleme sa stomakom. Nisam lekar već samo mama koja se često bori sa ovim problemom pa ovde objedinjujem sve ono što sam čula i isprobala.

Kuvani pirinač. Da ne bude ni previše kuvan ni nedokuvan. Najvažniji sastojak je pirinčana voda koja ostaje nakon kuvanja. Kažu lekari da je i sam pirinač važan, ali je ona najbolja. Bilo kako bilo-najobičnije kuvanje pirinča, malo soli ili šećera i što više dete pojede to bolje.

Pečene jabuke-oprane i oljuštene, poređane u pleh i idu na nekih 20-30 min u zagrejanu rernu. Odličan lek za stomak, a i odlična poslastica, naročito u hladnim danima.

Banana-nema potrebe mudrovati već samo dajte detetu da pojede.

Kuvano povrće. Najbolja varijanta je skuvati krompir i šargarepu. Koleginica mi reče da je šargarepa po svom sastavu doba skoro kao majčino mleko. Ne isto, naravno, ali približno dobra. Deca često ne vole da jedu šargarepu, ali je trik mnogih mama pire od krompira i šargarepe. Nekako ga onda klinci lakše pojedu.

Dvopek, prepečen hleb ili kako ga već ko zove. Moje dete ga najradije jede od svih ovih zezancija, ali postoji još nešto bolje, a to su grisini. Ponekad se pitam šta bih radila da nije njih. Zgodni za šetnju, za put, a opet i nezamenljivi u ovim situacijama. Naravno, oni bez kikirikija.

Plazma. Najmagičniji keks za klince na svetu. Ovo nije reklama, jednostavno-odličan je. Petit Beurre je takođe dobar. Sve je stvar ukusa deteta.

Ostalo je već uglavnom poznato – da dete pije dosta tečnosti da ne bi dehidriralo, ali pomalo. Kažu lekari da je najbolje davati na kašičicu na svakih pet minuta po jednu. Voće ozbegavati, mlečne prozvode takođe. Neki lekari preporučuju jogurt, ali to samo kada nije u pitanju jači oblik dijareje.

I tako. Dan za danom, vrtić, razni slatkiši koje klinci vole, prejedanja od sladoleda… Potrebno je izboriti se sa svim ovim. Ipak, lepo je biti oditelj, a sve ostalo su stvari sa kojima moramo da se borimo u hodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *